Krokiety z Mięsem



Krokiety z języka francuskiego croquette to pewny rodzaj pasztecika w postaci niewielkiej rolady.

Krokiety to nic innego jak naleśnik z dodatkiem farszu podawany w formie na słono. Co do farszu, możemy postawić na różne kombinacje, od różnego rodzaju mięsa, po kapustę i grzyby. W naszym domu najczęściej goszczą krokiety z mięsem. Czas od czasu przygotowuję także krokiety z kapustą i grzybami.

Idealnie wysmażone z dodatkiem pysznego farszu krokiety to świetny pomysł na obiad. Rewelacyjnie smakują z dodatkiem czerwonego barszczu.

Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na pyszne krokiety z mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Mam nadzieję, że i Wam posmakują, ponieważ w naszym domu to jedno z ulubionych dań obiadowych.



PRZEPIS NA KROKIETY Z MIĘSEM

Składniki:

NALEŚNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • szczypta sody
  • 1 łyżka oleju

FARSZ

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 bułka kajzerka
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

PANIERKA

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru


Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać, najlepiej przy użyciu miksera.
  • Na rozgrzaną patelnię, nasmarowaną oliwą rozprowadzić porcję ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia.
  • Do garnka wrzucamy mięso, pokrojone na mniejsze kawałki. Dodatkowo dorzucamy cebulę, marchewkę i pietruszkę oraz 1/2 łyżeczki soli i pieprzu. Całość zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody i gotujemy przez 1,5 godziny.
  • Przestudzone mięso z warzywami oraz nasączoną wodą bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
  • Do powstałej masy wbijamy jedno surowe jajko. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  • Mając gotowy farsz i gotowe naleśniki pora na zawijanie krokietów. Umieszczamy farsz na naleśniku i zawijamy na krokieta. Tak zawijamy wszystkie krokiety.


  • Na płaskim talerzy umieszczamy mąkę, na kolejnym jajka a na trzecim bułkę tartą. Po koleji panierujemy wszystkie krokiety w kolejności mąka, jajko, bułka.
  • Gotowe krokiety smażymy na patelni na odrobinie oleju.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.