Ciasto Knoppers

Ciasto Knoppers

Ciasto Knoppers to bardzo smaczne ciasto przekładane, które składa się z kakaowego biszkopta, masy śmietankowej, masy czekoladowej oraz wkładki Knoppers. To właśnie we wkładce znajdują się pokruszone wafelki Knoppers. Ciasto jest bardzo ciekawe w smaku, wysokie i pięknie prezentuje się na stole. Przepis na ciasto wymyśliłam sama, nie znajdziecie takiego w internecie, dzięki czemu jest ono oryginalne. 



Ciasto Knoppers wyszło przepyszne i zebrało mnóstwo pochwał wśród moich domowników i gości. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Mona je nawet przygotować w formie tortu, gdyż jest dość wysokie. Zapraszam na przepis!

CIASTO KNOPPERS – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT KAKAOWY

  • 5 jajek rozmiar L
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g kakao

WKŁADKA KNOPPERS

  • 5 białek
  • 180 g cukru
  • 250 g wafelków Knoppers
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

KREM

  • 660 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyzki nutelli

POLEWA

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 garści posiekanych orzeszków ziemnych


Przygotowanie

BISZKOPT KAKAOWY

  • Białka ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo, dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy tylko do połączenia składników. Pod koniec miksowania wlewamy olej.
  • Mąkę przesiewamy z kakao, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 20 minut. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.

WKŁADKA KNOPPERS

  • Białka jajek ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając na wysokich obrotach, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i sztywnej piany.
  • Wafelki knoppers kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do ubitych białek, dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
  • Masę przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut.

KREM

  • Śmietankę kremówkę przekładamy do misy miksera, dodajemy serek mascarpone oraz wymieszamy z cukrem pudrem śmietan-fix. Całość razem miskujemy na puszystą masę. Następnie dzielimy ją na dwie części. Do jednej masy dodajemy nutellę i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.

POLEWA

  • Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej.


CIASTO KNOPPERS – WYKONANIE

  • Na pierwszy blat biszkopta wykładamy ciemny krem.
  • Na krem kładziemy wkładkę knoppers, a na niej rozprowadzamy krem śmietankowy.
  • Na krem kładziemy drugi blat biszkopta. Na wierzch wykładamy polewę i posiekane orzeszki ziemne.


Ciasto Knoppers przepis
Przepis na ciasto Knoppers
Ciasto z wkładką Knoppers
Ciasto Knoppers


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 16

2 komentarze

    • Osobiście nie nigdy tego nie robiłam. Aquafaba (woda z puszki lub słoika po ciecierzycy konserwowej), to wegański zamiennik jajka/białka, więc można spróbować.

Dodaj komentarz

dziewięć + siedemnaście =