Kurczak Zapiekany na Młodych Ziemniakach



Kurczak zapiekany na ziemniakach

Wiele osób bardzo lubi dania z kurczaka i właśnie taki rodzaj mięsa najczęściej przygotowuje na obiad w swoim domu. Ciekawe przepisy na kurczaka możecie znaleść na moim blogu, zawsze staram się, by były one szybkie i mało skomplikowane, bo zazwyczaj takich przepisów potrzebujemy najczęściej.

Kurczak zapiekany na młodych ziemniakach to danie, które można zaliczyć do kategorii szybki obiad. Mięso można zamarynować dzień wcześniej, a kolejnego dnia wystarczy jedynie obrać i pokroić ziemniaki z marchewką i całość wstawić do piekarnika. Czynności te zajmują naprawdę mało czasu, a smak tego dania jest nie do opisania.

Przepis na kurczaka zapiekanego na młodych ziemniakach jest naprawdę łatwy i szybki. Jestem pewna, że każdy z Was, nawet będąc laikiem w kuchni, poradzi sobie z jego przygotowaniem. Kurczak na młodych ziemniakach to danie, które można przygotować na domowy obiad, ale także zaserwować znajomym czy gościom, mając pewność, że będą zachwyceni jego smakiem. Kurczak jest mięciutki, soczysty i idealnie doprawiony. Dodatek ziemniaków i marchewki w przyprawach nadaje im jeszcze lepszego smaku. Całość warto uzupełnić ulubioną surówką, polecam Wam szczególnie pyszną surówkę Colesław z młodej kapusty, która pasuje idealnie do tego dania. Przepis na surówkę znajdziecie tutaj: surówka Colesław.

PRZEPIS NA KURCZAKA ZAPIEKANEGO NA MŁODYCH ZIEMNIAKACH



Poniżej zaprezentuję Wam przepis na kurczaka zapiekanego na młodych ziemniakach. Szybkie i łatwe danie jednogarnkowe, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA KURCZAKA ZAPIEKANEGO NA ZIEMNIAKACH

Składniki

  • 3-4 podudzia z kurczaka
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka słodka
  • sól czosnkowa
  • przyprawa do ziemniaków
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie

  • Podudzia z kurczaka oczyścić i zdjąć z nich skórę. Jeśli lubicie ze skórą, możecie ją zostawić.
  • Sól, pieprz, paprykę słodką, czosnek granulowany, przyprawę do kurczaka wymieszać z odrobiną oliwy, tworząc marynatę. Powstałą marynatą natrzeć każdy kawałek mięsa. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Najlepiej zamarynować mięso dzień wcześniej, jednak nie jest to konieczne.
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dużą kostkę. Następnie płuczemy, by wypłukać z nich nadmiar skrobi.
  • Marchewkę obieramy i również kroimy w kosteczkę.
  • Ziemniaki i marchewkę umieszczamy w naczyniu, dodajemy do niego przyprawę do ziemniaków wymieszaną z łyżką oliwy i dwiema łyżkami mleka. Całość mieszamy, aby ziemniaki i marchewka oblepiły się w przyprawach.
  • Dno naczynia żaroodpornego wykładamy mieszanką ziemniaków z marchewką. Następnie wykładamy na nie zamarynowane mięso. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok 80 minut pod przykryciem. Pod koniec pieczenia ściągamy pokrywkę i włączamy funkcję termoobiegu, by mięso się delikatnie zarumieniło.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

dziewiętnaście − 5 =