Kurczak w sosie koperkowym

Kurczak w sosie koperkowym

Kurczak w sosie koperkowym to szybkie i smaczne danie obiadowe. Jest bardzo aromatyczny, delikatny i pyszny. Świetnie smakuje z dodatkiem ziemniaków, ryżu czy kaszy. Kurczak w sosie koperkowym to potrawa, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. 



Przepis na kurczaka w sosie koperkowym jest bardzo prosty a całe danie szybkie w przygotowaniu. Do sosu dodałam startą na tarce marchewkę oraz pora. Warzywa te idealnie podkreślają smak całego dania. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 

Do kurczaka w sosie koperkowym idealnie pasuje surówka z młodej kapusty.

PRZEPIS NA KURCZAKA W SOSIE KOPERKOWYM

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 mały por
  • 1 marchewka
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić sola, pieprzem, czosnkiem granulowanym i papryką słodką. Podsmażyć na odrobinie oliwy na złoty kolor.
  • Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w półkrążki. Na osobnej patelni na odrobinie tłuszczu podsmażyć marchewkę z porem. Przełożyć do kurczaka, zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez 15 minut.
  • W odrobinie zimnej wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną, wlać do sosu, podgrzewać do zgęstnienia. Dodać 2 łyżki śmietanki kremówki, wymieszać. Całość doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
  • Gotowe danie posypać posiekanym koperkiem.


Kurczak z marchewką w sosie koperkowym
przepis na kurczaka w sosie koperkowym


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

osiemnaście − cztery =