Leśny Mech z Musem Truskawkowym



Leśny mech z musem truskawkowym

Leśny mech z musem truskawkowym to niezwykle smaczne ciasto o pięknym zielonym kolorze. Warstwa ciasta ze szpinakiem z dodatkiem musu truskawkowego i puszystej masy śmietanowej to prawdziwy raj dla podniebienia.

Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Dzięki zielonemu biszkoptowi na bazie szpinaku ciasto ma piękny zielony kolor, co wprawia w zachwyt. Aby biszkopt miał bardziej żywo zielony kolor, należy użyć do jego przygotowania świeżego szpinaku baby. Ja użyłam mrożonego.

Ciasto szpinakowe z musem truskawkowym to idealny wypiek na każdą okazję. Ciasto jest lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was, a swoim wyglądem z pewnością zachwyci Waszych gości.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na ciasto leśny mech z musem truskawkowym. Pyszne ciasto o cudownym kolorze.

PRZEPIS NA CIASTO LEŚNY MECH Z MUSEM TRUSKAWKOWYM



Składniki

Blaszka 24×36 cm

  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 4 jajka rozmiar M
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 300 ml oleju
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

MUS TRUSKAWKOWY

  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1,5 kg truskawek

MASA

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku


Wykonanie

  • Szpinak rozmrażamy, a następnie odciskamy z nadmiaru wody, następnie blendujemy na papkę.
  • Jajka ubijamy z dodatkiem cukru na puch. Ciągle ubijając, powoli wlewamy olej. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak, całość miksujemy do połączenia składników.
  • Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 40 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
  • Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Owoce blendujemy, a następnie zagotowujemy. Wsypujemy do nich galaretki i odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Z przestygniętego biszkopta ścinamy wierzch. Następnie wykładamy na niego lekko tężejący mus. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, dodajemy serek mascarpone. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą żelatynę, rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie.
  • Śmietanę kremówkę rozprowadzamy na zastygniętym musie truskawkowym. Wierzch ciasta posypujemy poszarpanym na małe kawałki biszkoptem.




2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 − dwa =