Leśny Mech z Musem Truskawkowym



Leśny mech z musem truskawkowym

Leśny mech z musem truskawkowym to niezwykle smaczne ciasto o pięknym zielonym kolorze. Warstwa ciasta ze szpinakiem z dodatkiem musu truskawkowego i puszystej masy śmietanowej to prawdziwy raj dla podniebienia.

Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Dzięki zielonemu biszkoptowi na bazie szpinaku ciasto ma piękny zielony kolor, co wprawia w zachwyt. Aby biszkopt miał bardziej żywo zielony kolor, należy użyć do jego przygotowania świeżego szpinaku baby. Ja użyłam mrożonego.

Ciasto szpinakowe z musem truskawkowym to idealny wypiek na każdą okazję. Ciasto jest lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was, a swoim wyglądem z pewnością zachwyci Waszych gości.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na ciasto leśny mech z musem truskawkowym. Pyszne ciasto o cudownym kolorze.

PRZEPIS NA CIASTO LEŚNY MECH Z MUSEM TRUSKAWKOWYM



Składniki

Blaszka 24×36 cm

  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 4 jajka rozmiar M
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 300 ml oleju
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

MUS TRUSKAWKOWY

  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1,5 kg truskawek

MASA

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku


Wykonanie

  • Szpinak rozmrażamy, a następnie odciskamy z nadmiaru wody, następnie blendujemy na papkę.
  • Jajka ubijamy z dodatkiem cukru na puch. Ciągle ubijając, powoli wlewamy olej. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak, całość miksujemy do połączenia składników.
  • Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 40 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
  • Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Owoce blendujemy, a następnie zagotowujemy. Wsypujemy do nich galaretki i odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Z przestygniętego biszkopta ścinamy wierzch. Następnie wykładamy na niego lekko tężejący mus. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, dodajemy serek mascarpone. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą żelatynę, rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie.
  • Śmietanę kremówkę rozprowadzamy na zastygniętym musie truskawkowym. Wierzch ciasta posypujemy poszarpanym na małe kawałki biszkoptem.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *