Babka pomarańczowa bez miksera

Babka pomarańczowa bez miksera

Przepyszna i idealna na Wielkanoc babka pomarańczowa bez miksera. Do przygotowania babki potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które z pewnością posiadacie w swojej kuchni.



Ta Wielkanocna babka pomarańczowa jest bardzo posta i szybka w przygotowaniu, a do jej wykonania nie potrzeba miksera. Wystarczy wymieszać mokre i suche składniki, wstawić do piekarnika i babka gotowa. Babka pomarańczowa z tego przepisu wychodzi przepyszna! Jest mięciutka, wilgotna i pięknie pachnie. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu, na pewno będziecie zachwyceni jej smakiem i prostotą wykonania.

BABKA POMARAŃCZOWA BEZ MIKSERA – PRZEPIS

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 4 jajka rozmiar L
  • 60 ml oleju
  • skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 160 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • masło lub olej do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do posypania formy
  • cukier puder do dekoracji


Wykonanie

  • W misce mieszamy mokre składniki, mleko, jajka, olej, sok z pomarańczy, skórka z pomarańczy.
  • W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier.
  • Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy od uzyskania jednolitej masy.
  • Formę na babkę smarujemy masłem lub olejem i posypujemy bułką tartą. Do formy przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 50 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
  • Przestygniętą babkę udekorować cukrem pudrem.


Babka pomarańczowa bez miksera przepis
Babka pomarańczowa na Wielkanoc
Przepis na babkę pomarańczową
Babka pomarańczowa bez miksera na Wielkanoc


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 6

Dodaj komentarz

11 − trzy =