Babka pomarańczowa bez miksera

Babka pomarańczowa bez miksera

Przepyszna i idealna na Wielkanoc babka pomarańczowa bez miksera. Do przygotowania babki potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które z pewnością posiadacie w swojej kuchni.



Ta Wielkanocna babka pomarańczowa jest bardzo posta i szybka w przygotowaniu, a do jej wykonania nie potrzeba miksera. Wystarczy wymieszać mokre i suche składniki, wstawić do piekarnika i babka gotowa. Babka pomarańczowa z tego przepisu wychodzi przepyszna! Jest mięciutka, wilgotna i pięknie pachnie. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu, na pewno będziecie zachwyceni jej smakiem i prostotą wykonania.

BABKA POMARAŃCZOWA BEZ MIKSERA – PRZEPIS

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 4 jajka rozmiar L
  • 60 ml oleju
  • skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 160 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • masło lub olej do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do posypania formy
  • cukier puder do dekoracji


Wykonanie

  • W misce mieszamy mokre składniki, mleko, jajka, olej, sok z pomarańczy, skórka z pomarańczy.
  • W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier.
  • Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy od uzyskania jednolitej masy.
  • Formę na babkę smarujemy masłem lub olejem i posypujemy bułką tartą. Do formy przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 50 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
  • Przestygniętą babkę udekorować cukrem pudrem.


Babka pomarańczowa bez miksera przepis
Babka pomarańczowa na Wielkanoc
Przepis na babkę pomarańczową
Babka pomarańczowa bez miksera na Wielkanoc


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

4.5 / 5. Liczba głosów: 10

Dodaj komentarz

czternaście + 17 =