Domowy likier czekoladowy to bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu alkohol. Jest bardzo delikatny, słodki, dla mnie wręcz idealny. Tak przygotowany domowy likier idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, domowe imprezy a szczególnie na święta. Jestem pewna, że taki smakołyk z pewnością zachwyci każdego gościa.
Likier czekoladowy przygotowany jest na bazie mleka zagęszczonego i czekolady. Dodatkowo oczywiście alkohol oraz odrobina wody dla złagodzenia smaku. Co do ilości alkoholu czy wody, możecie to modyfikować pod swoje gusta smakowe. Wiadome jest, że jedni wolą mocniejsze, inni zaś słabsze alkohole. Można także modyfikować ilość mlecznej i gorzkiej czekolady. Ważne, by łącznie było jej 150 g.
Poniżej zaprezentuję Wam szybki i bardzo łatwy przepis na domowy likier czekoladowy. Prosty i smaczny alkohol, który z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom domowych wyrobów alkoholowych.
Zapraszam także do zapoznania się z innymi przepisami na domowe likiery, polecam szczególnie:
- Likier z białej czekolady
- Likier krówkowy
- Domowy likier mleczny z 2 składników
- Nalewka z nutelli i rumu
PRZEPIS NA DOMOWY LIKIER CZEKOLADOWY
Składniki
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
- 350 ml wódki
- 50 ml wody
- 1 łyżka esencji migdałowej
Wykonanie
- Czekoladę połamać w kosteczki, przełożyć do garnka. Dodać mleko skondensowane oraz wodę. Całość podgrzewać do rozpuszczenia, energicznie mieszając. Odstawić do przestygnięcia.
- Alkohol przelać do garnka, energicznie mieszając powoli wlewać mieszankę czekoladową. Można także użyć blendera.
- Gotowy likier przelać do butelki lub karafki.