Ciasto z Musem Brzoskwiniowym



Ciasto z musem brzoskwiniowym to bardzo smaczny wypiek, który można przygotować bardzo szybko. Wystarczy upiec tradycyjny biszkopt z 4 jajek, przygotować masę na bazie sera twarogowego oraz mus brzoskwiniowy. Wszystkie te warstwy idealnie do siebie pasują, dzięki czemu ciasto smakuje naprawdę rewelacyjnie!

Ciasto z musem brzoskwiniowym to jedno z ciast, które najszybciej znika z talerza podczas świąt czy rodzinnych spotkań. Jest bardzo lekkie, delikatne, a składniki są idealnie wywarzone.

Ciasto nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek bardzo ciekawie wygląda, dzięki soczystej pomarańczowej warstwie, która pięknie odbija się od białej masy.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto z musem brzoskwiniowym, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA CIASTO Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM

Składniki:

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA

  • 800 g sera twarogowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1,5 szklanki wody

MUS BRZOSKWINIOWY

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 0,5 l soku z brzoskwiń z puszki (jeśli będzie mniej dolać wody)
  • 2 łyżki żelatyny


Przygotowanie

BISZKOPT

  • Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Kiedy białka będą już puszyste i szkliste dodawać stopniowo po jednym żółtku. Ubijać do momentu uzyskania sztywnej masy.
  • Obroty miksera zmniejszyć do minimum i dodawać stopniowo po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
  • Blaszkę o wymiarach 22×33 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią masę jajeczną, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15-20 minut.

MASA SEROWA

  • Galaretkę z dodatkiem żelatyny rozpuścić we wrzącej wodzie i odstawić do ostygnięcia.
  • Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Następnie stopniowo dodawać ser, łyżka po łyżce. Pod koniec ubijania wlać chłodną galaretkę.
  • Masę serową wyłożyć na przestygnięty biszkopt, wstawić do lodówki, aby masa stężała.


MUS BRZOSKWINIOWY

  • Galaretki z dodatkiem żelatyny rozpuścić w 500 ml gorącego soku brzoskwiniowego. Odstawić do lekkiego stężenia.
  • Brzoskwinie zblendować na mus, następnie dodać je do tężejącej galaretki, wymieszać.
  • Mus brzoskwiniowy przelać na masę serową, wstawić do lodówki do stężenia.


5 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.