Makaron Ryżowy z Tofu w Sosie Sojowym



Makaron ryżowy z tofu w sosie sojowym to nasze ulubione danie wywodzące się z azjatyckiej kuchni.

Danie jest bezmięsne – kurczak został zastąpiony tofu z dodatkiem pysznego sosu. Brzmi ciekawie prawda? Smakuje jeszcze lepiej. Zapraszamy do wypróbowania przepisu.

PRZEPIS NA MAKARON RYŻOWY Z TOFU W SOSIE SOJOWYM

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g szerokiego makaronu ryżowego
  • 2 łyżka oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • łyżka mąki
  • 100 g pokrojonego w małą kosteczkę tofu


Sos:

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 10 łyżek wody
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki soki z cytryna
  • łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotować, odcedzić i przelać zimną wodą na sitku.
  • Tofu obtoczyć w mące i smażyć na patelni w oleju co chwilę mieszając. Gdy tofu ładnie się zarumieni dodać drobno posiekany czosnek, startą na tarce marchewkę, pokrojoną w paseczki paprykę.


  • Wszystkie składniki na sos wymieszać i przelać do patelni z warzywami i tofu. Smażyć 3-4 minuty.
  • Makaron umieszczamy na talerzu i polewamy gotowym sosem.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.