Ciasto z borówkami w 5 minut

Ciasto z borówkami w 5 minut

Dziś propozycja na smaczne ciasto z borówkami w 5 minut! Ten łatwy przepis jest idealny, jeśli bardzo Wam się śpieszy, a szybko musicie upiec coś pysznego dla gości. Ciasto zawsze się udaje i każdemu smakuje.



Jak zrobić ciasto z borówkami?

W tym przepisie nie ma nic skomplikowanego, ponieważ wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przelać masę do tortownicy, poukładać na wierzchu borówki i wstawić do piekarnika. Szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu! Zamiast borówek można użyć również innych drobnych owoców.

CIASTO Z BORÓWKAMI PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 minut | Czas pieczenia: 40 minut | Liczba porcji: tortownica 18 cm

Składniki

  • 140 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 większe jajka
  • 200 g borówek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder


Przygotowanie

  • Borówki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie obtoczyć je w skrobii ziemniaczanej – zapobiega to opadaniu owoców na dno ciasta.
  • Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać przy użyciu miksera lub drewnianej łyżki.
  • Spód tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać przygotowaną masę.
  • Na wierzchu ułożyć obtoczone w skrobii ziemniaczanej borówki.
  • Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut, do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu i przestudzeniu, ciasto posypać cukrem pudrem.


szybkie ciasto z borówkami

Poniżej mam dla Was również krótki filmik, w którym pokazuje jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasto z borówkami.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × 5 =