Makaron z konserwą

Makaron z konserwą


Makaron z konserwą to kolejny pomysł na szybki i smaczny obiad. Do przygotowania tego dania potrzebujemy makaronu, konserwy z puszki i sosu pomidorowego. Całe danie można przygotować w kilkanaście minut.

Konserwy z puszki mają swoich zwolenników i przeciwników. Wydaje mi się jednak, że w dzisiejszych czasach można dostać konserwy ze sprawdzonych źródeł o dobrym składzie. A sam makaron z konserwą idealnie sprawdzi się na szybki obiad, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie innego, bardziej pracochłonnego dania. W naszym domu jest to tak zwany obiad awaryjny. Robimy go, kiedy mamy mało czasu, a chcemy zjeść na obiad coś ciepłego.

Przepis na makaron z konserwą jest banalnie prosty. Takie konserwy z pewnością wielu osobom kojarzą się z czasami dzieciństwa. Jej smak z dodatkiem sosu pomidorowego i makaronu komponuje się idealnie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA MAKARON Z KONSERWĄ



Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 duża cebula czerwona
  • 300 g sosu pomidorowego
  • 1 puszka konserwy mięsnej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie.
  • Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Następnie wykładamy ją na patelnię z odrobiną masła, podsmażamy.
  • Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Konserwę przekładamy do miski i rozdrabniamy przy pomocy widelca. Wykładamy ją na patelnię do duszącej się cebuli, mieszamy.
  • Po kilku minutach dodajemy sos pomidorowy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
  • Do gotowego sosu przekładamy makaron, mieszamy.
  • Gotowe danie posypujemy świeżą pietruszką.


Makaron z konserwą z puszki
Makaron z konserwą z puszki - przepis
Przepis na makaron z konserwą z puszki


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

2 komentarze

Dodaj komentarz

1 × 5 =