Makaron z konserwą to kolejny pomysł na szybki i smaczny obiad. Do przygotowania tego dania potrzebujemy makaronu, konserwy z puszki i sosu pomidorowego. Całe danie można przygotować w kilkanaście minut.
Konserwy z puszki mają swoich zwolenników i przeciwników. Wydaje mi się jednak, że w dzisiejszych czasach można dostać konserwy ze sprawdzonych źródeł o dobrym składzie. A sam makaron z konserwą idealnie sprawdzi się na szybki obiad, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie innego, bardziej pracochłonnego dania. W naszym domu jest to tak zwany obiad awaryjny. Robimy go, kiedy mamy mało czasu, a chcemy zjeść na obiad coś ciepłego.
Przepis na makaron z konserwą jest banalnie prosty. Takie konserwy z pewnością wielu osobom kojarzą się z czasami dzieciństwa. Jej smak z dodatkiem sosu pomidorowego i makaronu komponuje się idealnie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA MAKARON Z KONSERWĄ
Składniki
- 200 g makaronu spaghetti
- 1 duża cebula czerwona
- 300 g sosu pomidorowego
- 1 puszka konserwy mięsnej
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Następnie wykładamy ją na patelnię z odrobiną masła, podsmażamy.
- Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Konserwę przekładamy do miski i rozdrabniamy przy pomocy widelca. Wykładamy ją na patelnię do duszącej się cebuli, mieszamy.
- Po kilku minutach dodajemy sos pomidorowy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
- Do gotowego sosu przekładamy makaron, mieszamy.
- Gotowe danie posypujemy świeżą pietruszką.
na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej 😋
Szybko i smacznie