Dania z makaronem bardzo często pojawiają się w naszym domu w ramach szybkiego obiadu. Kiedy mam nawał pracy i nie mam dużej ilości czasu na przygotowanie obiadu, makaron z różnymi dodatkami to idealny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Zazwyczaj wybieram makaron ryżowy, ponieważ bardzo go lubimy, a dodatkowo gotuje się on bardzo szybko.
Tym razem przygotowałam makaron z łososiem z dodatkiem szpinaku i śmietanki 30%. Całość smakuje naprawdę świetnie. Makaron „oblepiony” kawałkami łososia i szpinaku z dodatkiem sosu śmietanowego to prawdziwy raj dla podniebienia.
Poniżej znajdziecie świetny przepis na pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu makaron z łososiem i szpinakiem. Danie jest ekspresowe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom łososia. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
PRZEPIS NA MAKARON Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM
Składniki
- 300 g fileta z łososia
- 1 cebula
- 160 g makaronu ryżowego
- 150 g mrożonego szpinaku (rozdrobniony)
- 1 mały kubeczek śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, a na nim dusimy pokrojoną cebulę.
- Łososia myjemy, odcinamy skórę i pozbywamy się ewentualnych ości. Do podsmażonej cebulki dodajemy łososia, obsmażamy z obu stron przez ok 2-3 minuty.
- Następnie dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz sól. Całość dusimy, co jakiś czas mieszając, rozdrabniając łososia na mniejsze kawałki, tak aby połączył się ze szpinakiem i cebulką.
- W międzyczasie gotujemy makaron ryżowy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Łososia ze szpinakiem zalewamy śmietanką 30 i dusimy jeszcze przez 3-5 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Na patelnię wykładamy odcedzony makaron ryżowy. Całość mieszamy do połączenia składników.