Makaron z Łososiem i Szpinakiem



Dania z makaronem bardzo często pojawiają się w naszym domu w ramach szybkiego obiadu. Kiedy mam nawał pracy i nie mam dużej ilości czasu na przygotowanie obiadu, makaron z różnymi dodatkami to idealny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Zazwyczaj wybieram makaron ryżowy, ponieważ bardzo go lubimy, a dodatkowo gotuje się on bardzo szybko.

Tym razem przygotowałam makaron z łososiem z dodatkiem szpinaku i śmietanki 30%. Całość smakuje naprawdę świetnie. Makaron „oblepiony” kawałkami łososia i szpinaku z dodatkiem sosu śmietanowego to prawdziwy raj dla podniebienia.

Poniżej znajdziecie świetny przepis na pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu makaron z łososiem i szpinakiem. Danie jest ekspresowe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom łososia. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

PRZEPIS NA MAKARON Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM



Składniki

  • 300 g fileta z łososia
  • 1 cebula
  • 160 g makaronu ryżowego
  • 150 g mrożonego szpinaku (rozdrobniony)
  • 1 mały kubeczek śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, a na nim dusimy pokrojoną cebulę.
  • Łososia myjemy, odcinamy skórę i pozbywamy się ewentualnych ości. Do podsmażonej cebulki dodajemy łososia, obsmażamy z obu stron przez ok 2-3 minuty.
  • Następnie dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz sól. Całość dusimy, co jakiś czas mieszając, rozdrabniając łososia na mniejsze kawałki, tak aby połączył się ze szpinakiem i cebulką.
  • W międzyczasie gotujemy makaron ryżowy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Łososia ze szpinakiem zalewamy śmietanką 30 i dusimy jeszcze przez 3-5 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • Na patelnię wykładamy odcedzony makaron ryżowy. Całość mieszamy do połączenia składników.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

jeden × 5 =