Płyta indukcyjna – wszystko, co musisz wiedzieć przed jej kupnem!

Urządzanie kuchni dla wielu osób jest prawdziwą frajdą. Należy jednak pamiętać, że kluczowym elementem wyposażenia są wydajne sprzęty AGD, których parametry użytkowe dobiera się do indywidualnych potrzeb domowników. Dlaczego płyta indukcyjna będzie dobrym wyborem i co warto o niej wiedzieć? Przeczytaj poniższy artykuł!



W wyposażeniu kuchni nie może zabraknąć sprzętów takich jak lodówka, kuchenka, piekarnik do zabudowy czy tzw. małe AGD – mikser, czajnik elektryczny, toster i wiele innych. Warto również rozważyć kupno płyty indukcyjnej, która od dłuższego czasu wypiera już tradycyjne kuchenki gazowe. Jakie są jej zalety, jak o nią dbać i na co zwrócić uwagę podczas jej wyboru? Przekonaj się!

Jak działa płyta indukcyjna?

Aby łatwo zrozumieć, jak działa kuchenka indukcyjna, w pierwszej kolejności należy dowiedzieć się, czym właściwie jest proces indukcji. Do wytworzenia energii wykorzystywane są fale magnetyczne. Pod płytą znajdują się zwoje miedzianych drutów, odpowiedzialnych za nagrzewanie się pól grzejnych. Wytwarzają one pole magnetyczne szybkozmienne, dlatego aby płyta indukcyjna mogła się nagrzać, konieczne jest użycie specjalnych metalowych garnków, powodujących indukowanie prądów wirowych. 

Przy płycie indukcyjnej nie potrzeba przyłącza gazu. 



Wady i zalety płyty indukcyjnej

Najważniejszą zaletą korzystania z kuchenki indukcyjnej jest oszczędność energii (sięgająca do 25% w porównaniu ze zwykłymi kuchenkami grzewczymi), a więc i pieniędzy. To dzięki temu, że nagrzewa się jedynie dno garnka, a nie cała płyta. 

Gotowanie na kuchence indukcyjnej jest również krótsze, co także przekłada się na mniejsze zużycie energii. Warto wspomnieć, że utrzymanie płyty w czystości jest równie szybkie i proste.

Kolejną zaletą jest bezpieczeństwo użytkowania takiego sprzętu. Nie pojawia się tu ryzyko wycieku gazu czy wybuchu, a prawdopodobieństwo poparzenia się jest naprawdę znikome. Płyta indukcyjna nie jest szkodliwa dla zdrowia domowników i nie wpływa niekorzystnie na potrawy, które są na niej przyrządzane. 

Za wadę kuchenki indukcyjnej możesz uznać konieczność wymiany garnków i patelni. Muszą być one dostosowane do indukcji – kupuj wyłącznie produkty oznaczone jako nadające się do kuchenek indukcyjnych. Wysokiej jakości garnki posłużą Ci przez wiele lat.



Płyta indukcyjna – na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

Płyty indukcyjne występują w wielu rozmiarach i z różną liczbą palników. Przed kupnem płyty dokładnie zmierz dostępną przestrzeń w swojej kuchni, ewentualnie poradź się pracownika sklepu. Zwróć uwagę na parametry takie jak:

  • moc – 2,8-12 kW. Standardowym wyborem jest moc około 7 kW, wystarczająca w większości gospodarstw domowych;
  • sterownik – najlepiej wybierać modele wyposażone w 4 manipulatory +/-, obsługujące z osobna każde pole grzewcze. Alternatywą jest jeden slider do wszystkich pól;
  • funkcje dodatkowe – m. in. timer (możliwość ustawienia czasu gotowania), Hob&go (automatyczne rozpoczęcie pracy płyty po położeniu do niej garnka) czy blokada płyty (wskazana przy małych dzieciach);
  • liczba pól grzewczych – zwykle większość osób wybiera cztery, jednak jeśli mieszkasz sam i nie masz większych potrzeb, zdecyduj się na dwie;
  • ilość poziomów mocy.

Pamiętaj, że im bardziej zaawansowana technologicznie będzie wybrana przez Ciebie płyta indukcyjna, tym jej cena będzie odpowiednio wyższa.

Płyta ceramiczna czy ze szkła hartowanego?

Płyty indukcyjne są wykonane z ceramiki lub szkła hartowanego. W pierwszym przypadku zaletą jest wyższa odporność na bardzo wysokie temperatury, dlatego możliwe staje się zastosowanie palników o wyższej mocy. 

Szklane płyty przeważnie stosuje się w kuchenkach gazowo-elektrycznych, a ich zaletą jest nowoczesny design. Pamiętaj jednak, że decydując się na nie, będziesz musiał przeprowadzać regularne kontrole szczelności. 



Jakie wybrać wykończenie płyty indukcyjnej?

Wyróżnia się 3 podstawowe rodzaje wykończenia takiej płyty: metalowa ramka wokół szkła,szkło frezowane na rantach oraz brak frezu. Pierwszy rodzaj chroni płytę przed ukruszeniem i nadaje jej delikatnego wgłębienia (gdy coś wykipi, zostaje na płycie). Szkło frezowane na rantach zapewnia najprostszy montaż płyty na blacie, natomiast brak frezu sprawdzi się świetnie, gdy masz możliwość pełnej zabudowy płyty w blacie. Ryzyko zbicia narożników zostaje wyeliminowane, a Ty zyskasz estetyczny efekt przedłużenia blatu.

Jak dbać o płytę indukcyjną?

Aby utrzymać powierzchnię płyty indukcyjnej w czystości, wystarczy zwilżyć szmatkę z mikrofibry, a następnie nanieść na nią kilka kropel płynu do mycia naczyń. Po umyciu płytę możesz przetrzeć wilgotną, już wypłukaną ściereczką. 

Innym polecanym środkiem do mycia płyty indukcyjnych jest płyn do okien. Bardzo dobrze usunie zabrudzenia z płyty i nabłyszczy jej powierzchnię. 

Możesz też zaopatrzyć się w specjalne płyny do czyszczenia indukcji. Pamiętaj tylko o tym, by kuchenkę myć zawsze wtedy, gdy już się ochłodzi.

Artykuł sponsorowany



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

sześć + 7 =