Sałatka Szefowej

Sałatka Szefowej

Sałatka Szefowej to bardzo kolorowa i pięknie prezentująca się przekąska. Będzie idealnym wyborem na każdą okazję, gdyż pięknie dekoruje stół a dodatkowo jest bardzo smaczna. 



Głównym składnikiem sałatki szefowej jest mięso mielone, co czyni ją bardzo oryginalną. Zazwyczaj przygotowujemy sałatki z dodatkiem kurczaka. Pozostałe składniki to kukurydza, fasola, czerwona cebula, ser żółty, pomidorki cherry oraz makaron. Całość dopełnia sos na bazie jogurtu naturalnego z nutką majonezu oraz czosnku. 

Sałatka Szefowej to świetny wybór na domowe imprezy, święta, czy rodzinne spotkania. Z pewnością zrobi furorę na niejednej imprezie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 

PRZEPIS NA SAŁATKĘ SZEFOWEJ

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula czerwona
  • 150 g makaronu
  • 200 g żółtego sera
  • 10 pomidorków cherry
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek


Wykonanie

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Mielone mięso przyprawiamy solą, pieprzem, oraz innymi ulubionymi przyprawami. Ja dodałam papryki słodkiej i czosnku granulowanego. Całość podsmażamy na odrobinie oliwy i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Ser żółty, paprykę i czerwoną cebulę kroimy w kostkę.
  • Kukurydzę oraz czerwoną fasolę odsączamy z zalewy.
  • Pomidorki cherry kroimy na mniejsze kawałki.
  • Jogurt naturalny mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majonezem, solą oraz pieprzem.
  • Sałatkę układamy warstwowo w kolejności: mięso, cebula, papryka, makaron, połowa sosu, fasola, kukurydza, sos, ser, pomidorki. Wierzch sałatki dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.


Sałatka Szefowej przepis
warstwowa sałatka Szefowej
Sałatka Szefowej


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

trzy × 1 =