Sałatka Szefowej

Sałatka Szefowej

Sałatka Szefowej to bardzo kolorowa i pięknie prezentująca się przekąska. Będzie idealnym wyborem na każdą okazję, gdyż pięknie dekoruje stół a dodatkowo jest bardzo smaczna. 



Głównym składnikiem sałatki szefowej jest mięso mielone, co czyni ją bardzo oryginalną. Zazwyczaj przygotowujemy sałatki z dodatkiem kurczaka. Pozostałe składniki to kukurydza, fasola, czerwona cebula, ser żółty, pomidorki cherry oraz makaron. Całość dopełnia sos na bazie jogurtu naturalnego z nutką majonezu oraz czosnku. 

Sałatka Szefowej to świetny wybór na domowe imprezy, święta, czy rodzinne spotkania. Z pewnością zrobi furorę na niejednej imprezie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 

PRZEPIS NA SAŁATKĘ SZEFOWEJ

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula czerwona
  • 150 g makaronu
  • 200 g żółtego sera
  • 10 pomidorków cherry
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek


Wykonanie

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Mielone mięso przyprawiamy solą, pieprzem, oraz innymi ulubionymi przyprawami. Ja dodałam papryki słodkiej i czosnku granulowanego. Całość podsmażamy na odrobinie oliwy i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Ser żółty, paprykę i czerwoną cebulę kroimy w kostkę.
  • Kukurydzę oraz czerwoną fasolę odsączamy z zalewy.
  • Pomidorki cherry kroimy na mniejsze kawałki.
  • Jogurt naturalny mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majonezem, solą oraz pieprzem.
  • Sałatkę układamy warstwowo w kolejności: mięso, cebula, papryka, makaron, połowa sosu, fasola, kukurydza, sos, ser, pomidorki. Wierzch sałatki dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.


Sałatka Szefowej przepis
warstwowa sałatka Szefowej
Sałatka Szefowej


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.