Prosty i delikatny sos, makaron i pomidorki koktajlowe – proste i bardzo smaczne połączenie na jednym talerzu we włoskim wydaniu.
Makaron ze szpinakiem, gorgonzolą i pomidorkami koktajlowymi to bardzo proste i smaczne danie, które można przygotować w 15 minut. Nie wymaga ono specjalnych zdolności kulinarnych, dlatego polecam je każdemu, kto ma ochotę zjeść coś dobrego.
Taki makaron ze szpinakiem i gorgonzolą to idealny pomysł na obiad, ale także świetny wybór na kolację, kiedy odwiedza nas znajomi lub na romantyczny wieczór we dwoje. Na pewno będzie smakować każdemu! Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
MAKARON ZE SZPINAKIEM I GROGONZOLĄ – PRZEPIS
Składniki
- 200 g świeżego szpinaku
- 200 g gorgonzoli
- 150 ml słodkiej śmietanki kremówki 30%
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 10 pomidorków koktajlowych
- 150 g makaronu
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- chilli
Wykonanie
- Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, przekładamy na patelnie z rozgrzaną oliwą i podsmażamy. Następnie dodajemy szpinak i chwilkę podgrzewamy, do momentu, aż zmniejszy swoją objętość.
- Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki i przekładamy na patelnię.
- Gorgonzolę kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię i podgrzewamy przez kilka minut. Wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz chilli.
- Całość mieszamy do uzyskania kremowego sosu. Przekładamy makaron i delikatnie mieszamy.