Makowiec z dużą ilością maku

Makowiec z dużą ilością maku

Makowiec to niezwykle smaczny wypiek, który bardzo często pojawia się w polskich domach. Szczególnie w święta, ponieważ jest to jeden z tradycyjnych, świątecznych wypieków. Zabierając się za przygotowanie makowca, w wielu domach pojawia się dylemat, dużo maku, czy mało maku? Jestem pewna, że w Waszych domach również są osoby, które wolą, gdy jest go więcej, ale i takie, które wolą mniejszą ilość maku w cieście makowym.



W naszym domu również pojawia się taki problem, mąż uwielbia mak, najlepiej, aby było go jak najwięcej. Tak więc specjalnie dla niego przygotowuję makowiec z dużą ilością maku. Ta rolada makowa jest prawdziwie makowa.

Poniżej znajdziecie przepis na pyszny makowiec z dużą ilością maku. Taki właśnie powinien zagościć na świątecznym stole. Jest niesamowicie wilgotny, pachnący, zachowujący swoją świeżość przez długi czas. Dodatkowo takiego makowca śmiało możecie zamrozić, a gdy najdzie Was ochota wyciągnąć kawałek do kawy.

PRZEPIS NA MAKOWIEC Z DUŻĄ ILOŚCIĄ MAKU

Składniki

MASA MAKOWA

  • 500 g maku mielonego
  • 150 g cukru
  • 80 g rodzynek
  • 80 g orzechów włoskich
  • 3-4 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 jajko

CIASTO

  • 550 g mąki
  • 50 g miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 8 g drożdży instant
  • 100 ml wody
  • 200 ml mleka


Wykonanie

  • Mak zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie dokładnie odsączamy z wody.
  • Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, ugniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Białko jaja ubijamy, dodajemy do maku. Pozostałe składniki również dodajemy do masy makowej: żółtko, cukier, rodzynki, orzechy, skórkę z pomarańczy, całość mieszamy.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na cienki prostokąt. 
  • Na każdym kawałku ciasta umieszczamy masę makową i zawijamy w roladę.
  • Makowce umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce . Pieczemy przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
  • Po upieczeniu makowce przykrywamy ściereczką, do ostygnięcia.


przepis na makowiec z dużą ilością maku
rolada makowa


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

7 komentarze

  1. Kuszacy , musi byc bardzo smaczny . Ja uwielbiam makowiec z duza iloscia maku . Pozdrawiam serdecznie Krystyna Stachura

Dodaj komentarz

3 × 4 =