Makowiec bez pieczenia

Makowiec bez pieczenia to kolejny smaczny deser. Idealnie sprawdzi się na święta, szczególnie dla zabieganych, którzy nie mają czasu na wypieki.



Przepis na makowiec bez pieczenia jest bardzo prosty, a do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilku składników. Potrzebne nam będą herbatniki kakaowe, mak mielony, kasza manna, cukier oraz gorzka czekolada i orzechy. Taki makowiec do idealna alternatywa dla tradycyjnego makowca japońskiego, czy rolady makowiec.

Makowiec bez pieczenia można przygotować w bardzo krótkim czasie, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was, zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA MAKOWIEC BEZ PIECZENIA

Składniki

  • 40 herbatników kakaowych
  • 900 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 160 g maku mielonego
  • 150 g kaszy manny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • 100 g orzechów włoskich


Wykonanie

  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć na niej warstwę herbatników.
  • Mleko przelać do rondelka, postawić na gaz. Dodać cukier, wymieszać. Następnie dodać mak, wymieszać i całość zagotować.
  • Kiedy mleko zacznie się gotować stopniowo wsypywać kaszę manną, energicznie mieszając. Gotować do uzyskania gęstej masy.
  • Gotową masę wyłożyć ba herbatniki, wyrównać łyżką. Na masie ułożyć drugą warstwę herbatników.
  • Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 5 łyżkami mleka. Gotową polewę wyłożyć na herbatniki, rozsmarować na całej powierzchni.
  • Wierzch ciasta posypać orzechami.
  • Ciasto po przestygnięciu wstawić do lodówki na całą noc.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.