Mini zapiekanki z ciasta francuskiego to bardzo szybka i smaczna przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. Nie ważne, czy jest to impreza, spotkanie z przyjaciółmi czy urodzinowe przyjęcia.
Jak przygotować zapiekanki z ciasta francuskiego? Bardzo prosto! Wystarczy zakupić płat ciasta francuskiego, ulubioną szynkę i ser. Przygotowane kwadraciki wstawić do piekarnika na kilkanaście minut i gotowe!
Mini zapiekanki z ciasta francuskiego przygotowuję bardzo często. Sprawdzają się idealnie w przypadku niezapowiedzianych gości, ponieważ są naprawdę błyskawiczne w przygotowaniu i smakują każdemu. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
PRZEPIS NA MINI ZAPIEKANKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- kilka plastrów ulubionej szynki
- kilka plastrów sera żółtego
- pęczek cebuli dymki
- ketchup
- majonez
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na mniejsze kwadraciki ok 5×5 cm.
- Każdy z nich posmarować cienką warstwą ketchupu, a następnie na każdym kwadracie położyć kawałek szynki i sera żółtego.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec przez 17 minut, do zarumienienia.
- Gotowe zapiekanki podawać polane majonezem i ketchupem z dodatkiem posiekanej cebuli dymki.
Polecam dorzucić kawałeczek papryki marynowanej, będzie jeszcze lepsze 🙂