Pierożki ze Szpinakiem i Serem



Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię domowe pierogi w każdym wydaniu. Nie ważne czy są to tradycyjne pierogi gotowane na wodzie, czy też drożdżowe pierożki pieczone w piekarniku. Pierogi bardzo często goszczą w moim domu w różnych wariantach.

Tym razem padło na drożdżowe pierożki ze szpinakiem i serem. Domowe pierożki ze szpinakiem i serem to super pomysł na smaczny obiad, a także idealną przekąskę na różnego rodzaju okazje.

Farsz szpinakowo-serowy, odpowiednio przyprawiony w połączeniu z drożdżowym ciastem smakuje naprawdę idealnie. Takie pierożki można podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym.

Pierożki ze szpinakiem i serem można przygotować na obiad, ale także w formie przekąski. Na domowych imprezach sprawdzą się idealnie. Świetnie smakują w wersji na ciepło oraz na zimno. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

PRZEPIS NA PIEROŻKI ZE SZPINAKIEM I SEREM



Składniki

CIASTO

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 8 g drożdży suchych
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy z oliwek

FARSZ

  • 900 g szpinaku mrożonego 
  • 400 g  sera białego półtłustego 
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, 
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chilli

Dodatkowo jajko do posmarowania 

Przygotowanie

FARSZ

  • Na łyżce masła rozmrozić szpinak na patelni. Dodać pokrojoną w kosteczkę, zeszkloną cebulkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

  • Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą chilli. Wystudzić.

  • Gdy szpinak wystygnie, wymieszać go dokładnie z serem białym.

CIASTO

  • Drożdże, cukier, łyżkę mąki, ciepłe mleko wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15  minut.  

  • Mąkę przesiać do misy. Dodać sól, oliwę, zaczyn z drożdży i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę.


Wykonanie

  • Ciasto rozwałkować bardzo cienko (tak jak na tradycyjne pierogi). Za pomocą szklanki wykrawać kółka. 

  • Farsz umieść na środku każdego kółka i dokładnie zlepić boki.

  • Posmarować roztrzepanym jakiem.

  • Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. 

  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przez 20 min, grzanie góra/dół.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

dziesięć − 5 =