Muffinki z dżemem to bardzo szybki i smaczny wypiek, który musicie wypróbować! Tak przygotowane babeczki to wspaniałe dopełnienie każdego popołudnia.
Bardzo lubimy piec domowe mufinki, ze względu na to, że są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu a dodatkowo mega smaczne. Trudno je zepsuć, a przygotowanie ciasta trwa zaledwie kilka minut. Dodając przepis na domowe mufinki z dżemem, zachęcamy Was do jego wypróbowania, ponieważ naprawdę warto.
We wcześniejszych wpisach znajdziecie już przepisy na muffinki, ponieważ można do nich dodać praktycznie wszystko a przepis modyfikować na różne sposoby. Radość, która płynie z łączenia różnych smaków i szukania idealnej wersji dla siebie jest bezcenna.
PRZEPIS NA MUFFINKI Z DŻEMEM
Składniki na 5 sztuk:
- 150 g mąki pszennej typu 450
- 20 g cukru – nadzienie jest słodkie, wiec większa ilość nie jest potrzebna
- łyżeczka cukru wanilinowego
- jajko
- 150 ml gazowanej wody
- 2 łyżki masła
- kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżeczek dżemu – u mnie śliwki w czekoladzie
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
- W drugiej miseczce wymieszać gazowaną wodę mineralną, roztopione masło i jajko.
- Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać trzepaczką do momentu połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Papilotki spryskać olejem w sprayu (masa ma mało tłuszczu w składzie, wiec należy zapobiec przyklejeniu się muffinek do papieru).
- 3/4 ciasta nałożyć do papilotek. Do każdej papilotki nałożyć po łyżeczce dżemu, a następnie zalać pozostałym ciastem.
- Piec w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).