Kapuśniak z młodej kapusty

Bardzo lubię czas, kiedy w naszym kraju pojawia się młoda kapusta, gdyż z jej dodatkiem można przygotować wiele smacznych dań, surówek i innych pyszności.



Kapuśniak z młodej kapusty to super pomysł na smaczne i lekkie danie sezonowe. To prosty i tradycyjny przepis na kapuśniak ze świeżej kapusty, który można przygotować w jednym garnku! Nie trzeba brudzić dużej ilości naczyń, co pozwala nam zaoszczędzić sporo czasu i wody.

Mój kapuśniak jest bez zasmażki, zależało mi na tym, by był lekki i delikatny. Oczywiście możecie na koniec przygotować zasmażkę, jeśli macie ochotę. Przepis na domowy kapuśniak z młodej kapusty jest bardzo prosty. Całe danie można przygotować w 20 minut! Wydaje mi się, że to naprawdę bardzo mało na tak smaczne i sycące danie.

Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak przygotować najprostszy kapuśniak z młodej kapusty. Po zapoznaniu się z przepisem przekonacie się sami, że nie ma w nim nic trudnego 🙂 Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY

Składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 400 g młodych ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 250 g kiełbasy
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chilli


Wykonanie

  • Kapustę umyć, pokroić w paseczki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę.
  • W garnku roztopić odrobinę masła, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażyć. Dodać pokrojoną w półplastry kiełbasę i smażyć razem przez kilka minut, by kiełbasa się zarumieniła.
  • Do garnka przełożyć kapustę, ziemniaki oraz marchewkę. Całość zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, szczyptę soli, pieprzu oraz chilli. Przykryć i gotować przez 15 minut, do miękkości warzyw.
  • Do kapuśniaku można również przygotować zasmażkę. Ja tego nie robiłam, gdyż zależało mi na tym, by był lekki i delikatny.




Polecam Wam również inne pyszne dania z młodej kapusty:

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

4 × cztery =