Sernik z 15 jaj z Polewą Bez Masła



Sernik to nic innego jak rodzaj ciasta deserowego, którego głównym składnikiem jest biały ser. Domowy sernik z 15 jaj z polewą to król pośród wszystkich serników. Piecze się go bez spodu z dużą ilością jajek i sera. A co najważniejsze, tak przygotowany sernik prawie wcale nie opada po upieczeniu.

Sernik z poniższego przepisu jest niezwykle delikatny, puszysty i kremowy. Jego smak i zapach przywołuje wspomnienia z czasów dzieciństwa, kiedy nasze babci piekły sernik na swojskim serze i jajkach.

Zapraszamy serdecznie do wypróbowania sprawdzonego przepisu na domowy sernik, który z pewnością Wam posmakuje.



PRZEPIS NA DOMOWY SERNIK Z 15 JAJ

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 kg zwykłego twarogu (w tym 500 g półtłustego i 500 g chudego)
  • 350 g cukru
  • 4 łyżki cukru wanilinowego
  • 15 jajek (rozmiar M)
  • 60 g skrobi ziemniaczanej – 3 łyżki
  • 50 g mąki pszennej – 3 łyżki
  • budyń śmietankowy

Sposób przygotowania:

  • Oddzielić białka i żółtka.
  • W misce umieścić 15 żółtek. Zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem.
  • Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać ser, a następnie mąkę i budyń.


  • Ubić białka na sztywno i wymieszać delikatnie szpatułką z masą serową.
  • Gotowe masę serową i ubite białka wlać do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra- dół). Na ostanie 20 minut pieczenia włączyć grzanie tylko od dołu.
  • Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.


Składniki na polewę:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  • Mleko i czekoladę pokrojoną w kostkę umieścić i rozpuścić w garnuszku.
  • Dodać posiekane orzechów i wymieszać.
  • Gdy sernik ostygnie udekorować go przygotowaną polewą.


3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.