Muffinki z Dżemem



Muffinki z dżemem to bardzo szybki i smaczny wypiek, który musicie wypróbować! Tak przygotowane babeczki to wspaniałe dopełnienie każdego popołudnia.

Bardzo lubimy piec domowe mufinki, ze względu na to, że są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu a dodatkowo mega smaczne. Trudno je zepsuć, a przygotowanie ciasta trwa zaledwie kilka minut. Dodając przepis na domowe mufinki z dżemem, zachęcamy Was do jego wypróbowania, ponieważ naprawdę warto.

We wcześniejszych wpisach znajdziecie już przepisy na muffinki, ponieważ można do nich dodać praktycznie wszystko a przepis modyfikować na różne sposoby. Radość, która płynie z łączenia różnych smaków i szukania idealnej wersji dla siebie jest bezcenna.



PRZEPIS NA MUFFINKI Z DŻEMEM

Składniki na 5 sztuk:

  • 150 g mąki pszennej typu 450
  • 20 g cukru – nadzienie jest słodkie, wiec większa ilość nie jest potrzebna 
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • jajko
  • 150 ml gazowanej wody
  • 2 łyżki masła 
  • kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek dżemu – u mnie śliwki w czekoladzie 


Sposób przygotowania:

  • W miseczce  wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
  • W drugiej miseczce wymieszać  gazowaną wodę mineralną, roztopione masło i  jajko.
  • Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać trzepaczką do momentu połączenia się składników. 
  • Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Papilotki spryskać olejem w sprayu  (masa ma mało tłuszczu w składzie, wiec należy zapobiec przyklejeniu się muffinek do papieru).
  • 3/4 ciasta nałożyć do papilotek. Do każdej papilotki nałożyć po łyżeczce dżemu, a następnie zalać pozostałym ciastem.
  • Piec w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.