Ogórki Małosolne



Ogórki małosolne

Ogórki małosolne to bardzo popularna przekąska w naszej polskiej kuchni. Robiły je nasze babcie, mamy a teraz kolej na nas. Ogórki małosolne nie dość, że są smaczne to dodatkowo bardzo zdrowe. Kolejną ich zaletą jest niska kaloryczność, a także zawartość wielu cennych witamin.

Ogórki małosolne mają bardzo charakterystyczny aromat i smak, ale jednocześnie są uniwersalne, przez co stanowią świetny dodatek do obiadów, kanapek, oraz wielu przekąsek. W sumie same w sobie są świetną przekąską, bo solo smakują równie dobrze.

Przepis na ogórki małosolne przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, a same ogórki to tradycja, przez co przygotowanie ich w wielu domach jest czystym obowiązkiem. Sama co roku, gdy tylko rozpocznie się sezon na ogórki, przygotowuję kilka słoiczków w swoim domu. Wszyscy je bardzo uwielbiamy.

Przepis na ogórki małosolne jest bardzo prosty, a samo ich przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Najwięcej problemów wielu osobom sprawia przygotowanie zalewy, a dokładniej stosunek wody do soli. A więc zasada jest prosta, na jeden litr wody, dodaję łyżkę soli. Zalewa przygotowana z takich proporcji sprawia, że ogórki wychodzą bardzo smaczne, nie za słone, ani nie za mdłe. Ogórki małosolne zalewam wrzącą wodą, dzięki czemu nadają się one do zjedzenia, już za dwa dni od ich przygotowania. Można także zalać je zimną zalewą. Jednak wówczas będziemy musieli dłużej poczekać, na ich spożycie.

Przepis na ogórki małosolne, który zaprezentuję Wam w tym wpisie, stosuję od lat. Ogórki zawsze wychodzą bardzo smaczne i aromatyczne. Ten przepis nigdy mnie nie zawiódł, dlatego też polecam i Wam wypróbowanie tej receptury.

PRZEPIS NA OGÓRKI MAŁOSOLNE



Składniki

  • 1 kg świeżych ogórków
  • 1 l przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli niejodowanej
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • korzeń chrzanu, ok. 6 cm
  • 4 liście laurowe

Z podanych składników przygotujemy 2 słoiki o pojemności 1 litra.

Wykonanie

  • Ogórki dokładnie myjemy w zimnej wodzie.
  • Koper, chrzan również należy przepłukać, a czosnek obrać.
  • Słoiki na ogórki powinny być wcześniej umyte i wyparzone, można to zrobić w zmywarce.
  • Na dno słoika umieszczamy gałązki kopru.
  • Następnie w słoiku układamy ogórki, jasną stroną do góry. W między czasie, podczas układania ogórków, wciskamy między nie dwa liście laurowe, dwa ząbki czosnku oraz kawałek korzenia chrzanu. Na samą górę ponownie umieszczamy małą gałązkę kopru.
  • Ogórki zalewamy wrzącą wodą wymieszaną z solą. W tym przypadku zawsze stosuję zasadę na litr wody, dodaję łyżkę soli. Woda powinna całkowicie zakryć ogórki.
  • Słoik z ogórkami należy przykryć gazą lub wieczkiem. Nie należy ich szczelnie zamykać, ponieważ powinny mieć dostęp powietrza.
  • Ogórki małosolne można spożywać w przeciągu od 2 do 7 dni po ich przygotowaniu.




Jak zrobić ogórki małosolne?
Wiele osób zastanawia się, jak przygotować ogórki małosolne? Odpowiedź jest prosta. Warto trzymać się sztywnych zasad, które przedstawiłam Wam w tym wpisie. Dzięki temu będziecie mieli pewność, że Wasze ogórki małosolne będą smaczne. Najważniejszym punktem, podczas przygotowania ogórków małosolnych jest zalewa, a dokładnie proporcja wody do soli. Pamiętajcie zasadę, że na litr wody, dajemy łyżkę soli. Co do pozostałych składników, takich jak koper, czosnek, czy pozostałe przyprawy, możemy ich proporcje dobierać wedle uznania.

Przepis na ogórki małosolne
Sam przepis na ogórki małosolne jest bardzo szybki i łatwy do zrobienia. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować smaczne domowe ogórki małosolne. Pamiętajcie jednak, aby ogórki były świeże i ze sprawdzonego źródła. Moje pochodzą z rodzinnego ogródka działkowego, którego pilnuje mama, dzięki temu mam pewność, że ogórki są naprawdę dobrej jakości.

Z czym jeść ogórki małosolne?
Ogórki małosolne stanowią świetną przekąskę oraz dodatek do różnego rodzaju dań obiadowych, sałatek czy zup. Możemy je położyć na kanapkę, ale najlepiej smakują same, prosto ze słoika. 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *