Orzechowiec z jabłkami

Orzechowiec z jabłkami

Orzechowiec z jabłkami to przepyszne, nie za słodkie ciasto na orzechowym biszkopcie przełożone musem jabłkowym i kremem śmietankowym. Doskonałe ciasto na świąteczny stół, lub inne specjalne okazje.



Przepis na orzechowca z jabłkami jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim nawet osoba nie mająca większego doświadczenia w wypiekach. Orzechowiec z jabłkami oprócz tego że cudownie smakuje i pięknie pachnie to również zjawiskowo wygląda. Gwarantuję, że jako pierwszy zniknie ze stołu! Zapraszam do wypróbowania przepisu na orzechowca z musem jabłkowym.

ORZECHOWIEC Z JABŁKAMI PRZEPIS

Składniki

Biszkopt orzechowy

  • 5 jajek (temp. pokojowa)
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g cukru pudru
  • 150 g drobno zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus jabłkowy

  • 5 jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa (proszek)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru

Krem śmietankowy

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo:

  • 50 g posiekanych orzechów do posypania


Przygotowanie

Biszkopt orzechowy:

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier puder.
  • Kiedy masa będzie już puszysta i szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku.
  • Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy włoskie. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
  • Gotową masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut. Upieczony biszkopt pozostawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na 2 blaty.

Mus jabłkowy:

  • Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i podsmażyć kilka minut na średniej mocy palnika. Następnie dodać cukier puder i cynamon. Wymieszać.
  • Kiedy jabłka będą już złoto-brązowe i miękkie, wsypać galaretkę cytrynową (proszek). Dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do lekkiego stężenia.
  • Po tym czasie mus wyłożyć na 1 blat biszkopta i całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia musu.


Krem śmietankowy:

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w misce miksera. Całość ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix.
  • 1/2 kremu wyłożyć na mus jabłkowy. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, a na nim rozprowadzić pozostały krem śmietankowy.
  • Wierzch ciasta posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
  • Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Orzechowiec z jabłkami przepis
ciasto orzechowe z jabłkami


Przygotowaliśmy dla Was również krótki film, w którym możecie zobaczyć jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasto z orzechami i musem jabłkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × 3 =