Soczyste mięso w smakowitej marynacie to najlepszy pomysł na domowy, rodzinny obiad. Tym razem mam dla Was przepis na soczyste pałki z kurczaka zapiekane w piekarniku. Mięso jest idealnie doprawione, delikatne i soczyste, wręcz rozpływa się w ustach.
Pieczone pałki z kurczaka to jeden z najłatwiejszych pomysłów na obiad. Mięso należy wcześniej zamarynować, aby przeszło przyprawami, wtedy jest najsmaczniejsze. Zazwyczaj robię to dzień wcześniej, wstawiam na noc do lodówki i na następny dzień wstawiam do piekarnika.
Pałki z kurczaka można serwować z dodatkiem ziemniaków, kaszy, ryżu i ulubioną surówką. U mnie była to surówka z kiszonej kapusty. Kurczaka w takiej formie można również serwować jako przekąska z dodatkiem ulubionego sosu, np. czosnkowego.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na soczyste pałki z kurczaka w pysznej marynacie.
PRZEPIS NA SOCZYSTE PAŁKI Z KURCZAKA
Składniki
- 15 pałek z kurczaka
Marynata
- 2 łyżki miodu
- łyżka musztardy
- sok z 1/2 cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sezamu
- płaska łyżeczka suszonych pestek chilli (lub odrobina chilli)
- łyżeczka papryki wędzonej
- łyżeczka czosnku
- płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- płaska łyżeczka pomidorów suszonych
Wykonanie
- Udka dokładnie płuczemy w wodzie i obieramy ze skóry.
- Sezam prażymy na suchej patelni, a następnie blendujemy.
- Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy na desce.
- Wszystkie składniki na sos umieszczamy w misce i mieszamy. Łączymy udka i sos. Zamarynowane udka najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.
- Udka pieczemy przez godzinę w 180-190 stopniach grzanie góra-dół.
- Udka najlepiej podawać z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty. Przepis znajdziecie tutaj: SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY