Soczyste Pałki z Kurczaka



Soczyste mięso w smakowitej marynacie to najlepszy pomysł na domowy, rodzinny obiad. Tym razem mam dla Was przepis na soczyste pałki z kurczaka zapiekane w piekarniku. Mięso jest idealnie doprawione, delikatne i soczyste, wręcz rozpływa się w ustach.

Pieczone pałki z kurczaka to jeden z najłatwiejszych pomysłów na obiad. Mięso należy wcześniej zamarynować, aby przeszło przyprawami, wtedy jest najsmaczniejsze. Zazwyczaj robię to dzień wcześniej, wstawiam na noc do lodówki i na następny dzień wstawiam do piekarnika.

Pałki z kurczaka można serwować z dodatkiem ziemniaków, kaszy, ryżu i ulubioną surówką. U mnie była to surówka z kiszonej kapusty. Kurczaka w takiej formie można również serwować jako przekąska z dodatkiem ulubionego sosu, np. czosnkowego.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na soczyste pałki z kurczaka w pysznej marynacie.

PRZEPIS NA SOCZYSTE PAŁKI Z KURCZAKA

Składniki



  • 15 pałek z kurczaka

Marynata

  • 2 łyżki miodu
  • łyżka musztardy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sezamu
  • płaska łyżeczka suszonych pestek chilli (lub odrobina chilli)
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • łyżeczka czosnku
  • płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • płaska łyżeczka pomidorów suszonych

Wykonanie

  • Udka dokładnie płuczemy w wodzie i obieramy ze skóry.

  • Sezam prażymy na suchej patelni, a następnie blendujemy.

  • Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy na desce.

  • Wszystkie składniki na sos umieszczamy w misce i mieszamy. Łączymy udka i sos. Zamarynowane udka najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.

  • Udka pieczemy przez godzinę w 180-190 stopniach grzanie góra-dół.

  • Udka najlepiej podawać z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty. Przepis znajdziecie tutaj: SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.