Ciasto Paryski Kochanek



Ciasto Paryski Kochanek to bardzo smaczny deser, który wręcz rozpływa się w ustach, a dodatkowo jest bez pieczenia.

Zapewne wiecie, że uwielbiam ciasta bez pieczenia i jak wspomniałam we wcześniejszych wpisach, będę Was często obdarowywać przepisami na te cuda. A kocham je za to, że są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a dodatkowo nie wymagają konieczności posiadania piekarnika. Wiem, że w dzisiejszych czasach raczej każdy go posiada, ale po co go włączać, spoko można przygotować pyszne ciasto bez pieczenia?

Poniżej zaprezentuję Wam przepis na bardzo smaczne ciasto o nazwie Paryski Kochanek. Jest ono bardzo lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawki.

PRZEPIS NA CIASTO PARYSKI KOCHANEK

Składniki

  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 galaretki przeźroczyste
  • duża paczka delicji
  • ok. 20 herbatników


Wykonanie

  • Blachę 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć warstwę herbatników.
  • Dwie galaretki przeźroczyste rozpuścić w 500 ml wrzątku, odstawić do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę 30% ubić na sztywno. Pod koniec wlewać powoli ostudzoną galaretkę. Gotową masę wstawić na chwilkę do lodówki, aby zaczęła tężeć.
  • Lekko tężejącą masę rozprowadzić na herbatnikach. Na masę ułożyć delicje. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • W między czasie przygotować trzecią galaretkę, rozpuścić ją w 500 ml wrzątku, odstawić do ostudzenia.
  • Lekko tężejącą galaretkę wylać na stężałe ciasto. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.




6 komentarze

  1. Czy zamiast herbatników można blachę wyłożyć biszkoptami okrągłymi lub krakersami?

  2. Czy zamiast przezroczystej galaretki do śmietanki można dać truskawkową a na górę agrestową

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *