Zawijane Paluchy Pizzowe



Każda okazja jest dobra na przygotowanie smacznej przekąski. Nie ważne czy to spotkanie z przyjaciółmi, urodziny, imieniny czy domówka. Warto oprócz tradycyjnej sałatki przygotować różnego rodzaju przekąski, które najszybciej znikają z talerzy.

Do najbardziej popularnych przekąsek należą oczywiście roladki z tortilli, bez których nie wyobrażam sobie żadne imprezy.

Serowe paluchy pizzowe to także idealny pomysł na smaczną przekąskę, która posmakuje każdemu. Ciasto drożdżowe z ulubionymi dodatkami, podawane w formie zawijanych paluchów smakują obłędnie!

Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na smaczną przekąskę na imprezę, paluchy pizzowe będą idealnym wyborem. Można je przygotować z ulubionymi dodatkami. Ja wybrałam oliwki i ser.



PRZEPIS NA PALUCHY PIZZOWE

Składniki:

  • 25 g drożdży świeżych 
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 2-3 drobno posiekane czarne oliwki
  • jajko  – do smarowania

Nadzienie:

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • kilka czarnych oliwkę pokrojonych w kostkę
  • 80 g startej mozzarelli
  • 50 g startego  żółtego sera 


Przygotowanie

  • Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, wodę, łyżkę cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut. 
  • Do naczynia wsypać wszystkie składniki, wlać zaczyn i zagnieść ciasto. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkujemy w kształt prostokąta. Na jednej części rozsmarowujemy przecier pomidorowy, nakładamy oliwki i posypujemy serem, mozzarellą. 
  • Ciasto z farszem nakrywamy pozostałą częścią ciasta. Nacinamy na około 2-3 cm, tworząc paluchy. Każdy paluch odkręcamy dwa razy. 
  • Smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 220 stopni. 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.