Sałatka tęczowa

Sałatka tęczowa

Kolejny pomysł na smaczną i tym razem bardzo kolorową sałatkę o nazwie sałatka tęczowa. Wywodzi się z tego, że w skład sałatki wchodzi mnóstwo kolorowych składników, które sprawiają, że sałatka wygląda fenomenalnie. A co najważniejsze tak smakuje.



Sałatka tęczowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję i dodatkowo pięknie udekoruje stół. Jestem pewna, że zrobi furorę na niejednej domowej imprezie, czy innej okazji, na której ją zaserwujecie.

Sałatka tęczowa składa się z wielu ciekawych składników. A jakich? Sprawdźcie sami, zapraszam na przepis!

SAŁATKA TĘCZOWA – PRZEPIS


Liczba porcji: 4+ | Czas przygotowania: 25 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 150 g makaronu ryżowego (wstążki)
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek świeży
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 cebula czerwona
  • 4 jajka
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 250 g paluszków krabowych
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kosteczkę.
  • Paprykę czerwoną oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, ogórka obieramy i również kroimy w kosteczkę.
  • Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paluszki krabowe i rzodkiewkę kroimy w plasterki.
  • Cebulę czerwoną kroimy w kosteczkę, szczypiorek drobno siekamy, liście szpinaku siekamy na mniejsze kawałki.
  • Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przygotowany sos, mieszamy.


Sałatka tęczowa przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.