Paszteciki z dodatkiem kapusty i suszonych grzybów to bardzo smaczna przekąska. Zazwyczaj pojawiają się one na świątecznym stole, a z nimi barszcz czerwony do picia, który idealnie podkreśla ich cudowny smak.
Paszteciki to świąteczna przekąska, ale nie oznacza to, że można je przygotować tylko w święta. Możemy je zaserwować podczas domowych imprez, rodzinnych spotkań, czy innych okazji. Te pyszne i puszyste bułeczki możemy także nadziać innym ulubionym farszem, na przykład mięsnym. Na blogu znajdziecie przepis na paszteciki z mięsem, które Wam również polecam.
Poniżej zaprezentuje Wam przepis na pyszne paszteciki z kapustą i grzybami. Idealna przekąska na święta i nie tylko. Jestem pewna, że posmakują każdemu z Was.
PRZEPIS NA PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Składniki
CIASTO
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mleka
- 150 g płynnego masła
- 120 ml śmietany 18%
- sól
FARSZ
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
DODATKOWO
- 1 jajko
Wykonanie
- Drożdże rozcieramy z mlekiem, cukrem oraz łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut.
- Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn, śmietanę, roztrzepane jajka, żółtka oraz sól. Zagniatamy ciasto, stopniowo dodając roztopione masło. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Następnie podsmażamy na odrobinie masła.
- Kiszoną kapustę odciskamy z soku, dodajemy do cebuli. Dorzucamy również suszone grzyby, całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy przez kilkanaście minut, co chwilę mieszając.
- Powstały farsz studzimy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenie mięsa na sitku o dużych oczkach.
- Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości około 10 cm. Wzdłuż dłuższego boku rozkładamy 1/4 przygotowanego farszu.
- Całość zwijamy, tak by łączenie było skierowane do dołu. Kroimy na małe paszteciki i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
- Kapuśniaczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 25 minut.