Pulpety w sosie pieczarkowym

Pulpety w sosie pieczarkowym

Delikatne i aromatyczne pulpety w sosie pieczarkowym to klasyczne danie, które posmakuje każdemu. Można je podawać na wiele różnych sposobów, z ziemniakami, kaszą, ryżem, a nawet świeżym pieczywem. Pulpety można wykonać z każdego rodzaju mięsa, ja wybrałam mięso drobiowe.



Pulpety w sosie pieczarkowym smakują naprawdę świetnie i w dodatku są bardzo proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

PUPLETY W SOSIE PIECZARKOWYM – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe)
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka sosu pieczeniowego jasnego (opcjonalnie)


Wykonanie

  • Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć na patelnię i podsmażyć. Pieczarki pokroić w paseczki, przełożyć na patelnię z cebulą i razem podsmażać. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
  • Do mięsa mielonego dodać bułkę tartą, jajko, sól, pieprz i wymieszać. Za pomocą dłoni formować kotleciki, obtaczając je na końcu w mące.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pulpeciki z obu stron. Po usmażeniu wlać na patelnię gorący bulion, przykryć pokrywką i dusić ok. 20 minut.
  • Następnie zdjąć pokrywkę, dodać podsmażone z cebulą pieczarki, dusić pod przykryciem przez 5 minut. Pod koniec doprawić słodką papryką.
  • Łyżeczkę mąki pszennej oraz sosu pieczeniowego rozpuścić w odrobinie zimnej wody, dodać śmietankę kremówkę, całość wlać do sosu, wymieszać i podgrzewać do zgęstnienia.


Pulpety w sosie pieczarkowym przepis
Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 9

Dodaj komentarz

dziewiętnaście − czternaście =