Pasztet z kalafiora
O magicznej mocy i cudownym smaku kalafiora pewnie już wiele z Was miało okazję słyszeć. Kalafior powinien na stałe zagościć w naszym menu, ponieważ jest bardzo smaczny i zdrowy. Warzywo to posiada wiele cennych witamin, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Z dodatkiem kalafiora można przygotować wiele smakowitych dań i przekąsek. Jedną z nich jest domowy pasztet z kalafiora, na który przepis zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie.
Pasztet z kalafiora w swoim składzie posiada wszystko, czyli białko, błonnik, węglowodany i równocześnie mnóstwo cudownego smaku. Pasztet z kalafiora jest bardzo smaczny a dodatkowo łatwy w przygotowaniu. Przepis jest może trochę pracochłonny, ponieważ początkowo musimy upiec kalafiora, ugotować kaszę czy inne warzywa, a następnie całość ponownie zapiec. Dzięki temu pasztet posiada bardzo bogaty smak, któremu ciężko się oprzeć.
Poniżej zaprezentuję Wam pyszny przepis na domowy pasztet z kalafiora, który z pewnością podbije Wasze podniebienia. Jestem pewna, że poskapuje każdemu z Was. Moja rodzina go uwielbia! A Wy, z jakich warzyw najczęściej robicie pasztety?
PRZEPIS NA PASZTET Z KALAFIORA
Składniki
- 1 kg kalafiora – podzielonego na różyczki
- jajko
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 marchewka
- pęczek pietruszki
- pęczek koperku
- puszka cieciorki
- ząbek czosnku
- przyprawy (pieprz, sól, papryka ostra, oregano)
Wykonanie
- Różyczki kalafiora wyłożyć na blachę posmarowaną delikatnie oliwą. Piec 30 min w 200°C.
- Ugotować kaszę jaglaną w osolonej wodzie.
- Marchewkę ugotować w osolonej wodzie.
- Cebule pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na łyżce masła.
- Wszystko umieścić w jednym naczyniu, dodać jajko, przyprawy i bardzo dokładnie zblendować.
- Masę przełożyć do foremki 10×25 cm. Piec w nagrzanym piekarniku 45 minut w 200°C, grzanie góra dół.