Sezon grillów w pełni, a to oznacza, że czas na pyszne przekąski z grilla. Tym razem serwujemy szaszłyki z kurczakiem, pieczarkami, cukinią i papryką.
Szaszłyki z grilla to jedna z moich ulubionych przekąsek grillowych. Co w nich takiego nadzwyczajnego? To, że za każdym razem mogą smakować inaczej. Możemy przygotować inną marynatę czy dobrać inne dodatki.
Niestety mieszkamy w bloku i nie mamy możliwości zapalenia tradycyjnego grilla. Musimy zadowolić się elektrycznym. Jednak jeśli jesteście posiadaczami ogrodów i macie możliwość zapalenia tego tradycyjnego grilla, Wasze szaszłyki będą z pewnością jeszcze smaczniejsze!
Składniki:
- 500 g fileta z kurczaka
- 400 g cukini
- 1 papryka
- 400 g pieczarek
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżki przyprawy do grilla
Przygotowanie:
- Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty.
- Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę.
- Cukinię myjemy i kroimy na plasterki o grubości ok. 1 cm.
- Pieczarki myjemy, paprykę kroimy w średniej wielkości prostokąty.
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy wcześniej przygotowaną marynatę i mieszamy, tak aby wszystkie składniku były dokładnie zamarynowane. Odkładamy na noc do lodówki.
- Zamarynowane składniki nabijamy na patyczki.