Kurczak po Ustrzycku

Kurczak po Ustrzycku

Kurczak po Ustrzycku to świetne danie obiadowe, które pokochacie już po pierwszym kęsie. Idealnie sprawdzi się na rodzinne obiadki, czy różnego rodzaju domowe uroczystości, jako danie główne.



Kurczak serwowany jest w towarzystwie grzybów oraz wędzonego sera. Świetnie smakuje w towarzystwie tradycyjnych ziemniaczków oraz surówki. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis. Poniżej w kilku krokach opisałam jak przygotować to fenomenalne danie. Jestem pewna, że zachwyci Was swoim smakiem.

KURCZAK PO USTRZYCKU – PRZEPIS

Liczba porcji: 8 | Czas pieczenia: 45 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 1 kg fileta z kurczaka
  • 500 g grzybów
  • 14 plastrów sera wędzonego (rolada ustrzycka)
  • 2 cebule
  • 20 g masła
  • mąka do obtoczenia
  • sos grzybowy


Wykonanie

  • Fileta z kurczaka oczyszczamy z błonek i rozbijamy na kotleciki. Każdy z nich posypujemy solą oraz pieprzem z obu stron. Doprawione kotleciki obtaczamy w mące i podsmażamy na odrobinie oliwy.
  • Cebulę kroimy w półkrążki i układamy na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać kurczaka.
  • Podsmażonego kurczaka układamy na cebuli.
  • Masło kroimy na małe kawałeczki i układamy na kawałkach kurczaka.
  • Grzyby myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Dusimy w rondelku do momentu, aż zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. Następnie wykładamy je na kurczaka.
  • Ulubiony sos grzybowy mieszamy z 200 ml wody i zalewamy nim kurczaka.
  • Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 35 minut.
  • Po upływie czasu naczynie wyjmujemy z piekarnika, na wierzchu układamy plastry sera żółtego i ponownie wstawiamy do piekarnika bez przykrycia. Pieczemy jeszcze przez 10 minut.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.