Przekładaniec bez pieczenia

Przekładaniec bez pieczenia

Przekładaniec bez pieczenia to doskonała propozycja na małe co nieco dla miłośników szybkich rozwiązań. Ten smakowity deser składa się z kilku prostych składników i można go przygotować w bardzo szybkim czasie. Ciasto przekładaniec składa się z warstw kakaowych herbatników, przełożonych kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Całość wykończona polewą czekoladową, która dodatkowo podkreśla smak ciasta, jednocześnie je dekorując. 



Jeśli jesteście miłośnikami szybkich i smacznych ciast bez pieczenia, ten przepis będzie dla Was idealnym wyborem. Robi się go bardzo szybko, ale niestety musi postać chwilę w lodówce, by herbatniki odpowiednio zmiękły. 

PRZEPIS NA CIASTO PRZEKŁADANIEC BEZ PIECZENIA

Składniki

  • ok. 80 herbatników kakowych
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa

  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • biała czekolada do dekoracji 


Wykonanie

  • Schłodzona śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. 

  • Blaszkę 24×24 cm wykładamy folią spożywczą, na spodzie układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy porcję masy, znów herbatniki, masa i tak do wykorzystania wszystkich składników, kończąc na warstwie herbatnikowej. 

  • Czekoladę łączymy ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej, wykładamy na ciasto. Wierzch dekorujemy białą czekoladą. 

  • Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.


Ciasto przekładaniec bez pieczenia
Przekładaniec bez pieczenia
Przekładaniec bez pieczenia
Szybkie ciasto przekładane


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 180

Dodaj komentarz

dziewiętnaście − 9 =