Przekładaniec bez pieczenia to doskonała propozycja na małe co nieco dla miłośników szybkich rozwiązań. Ten smakowity deser składa się z kilku prostych składników i można go przygotować w bardzo szybkim czasie. Ciasto przekładaniec składa się z warstw kakaowych herbatników, przełożonych kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Całość wykończona polewą czekoladową, która dodatkowo podkreśla smak ciasta, jednocześnie je dekorując.
Jeśli jesteście miłośnikami szybkich i smacznych ciast bez pieczenia, ten przepis będzie dla Was idealnym wyborem. Robi się go bardzo szybko, ale niestety musi postać chwilę w lodówce, by herbatniki odpowiednio zmiękły.
PRZEPIS NA CIASTO PRZEKŁADANIEC BEZ PIECZENIA
Składniki
- ok. 80 herbatników kakowych
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Polewa
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- biała czekolada do dekoracji
Wykonanie
- Schłodzona śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
- Blaszkę 24×24 cm wykładamy folią spożywczą, na spodzie układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy porcję masy, znów herbatniki, masa i tak do wykorzystania wszystkich składników, kończąc na warstwie herbatnikowej.
- Czekoladę łączymy ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej, wykładamy na ciasto. Wierzch dekorujemy białą czekoladą.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.