Pierniki świąteczne to najpopularniejszy wypiek, który przygotowujemy na coroczne Święta Bożego Narodzenia. Zazwyczaj pieczemy je nieco wcześniej, aby do samych świąt zdążyły zmięknąć. Domowe pierniczki to niezastąpiony i bardzo ważny element podczas przygotowań do świąt. Nic tak nie kojarzy nam się ze świętami, jak zapach świeżo upieczonych pierniczków.
Dekoracje świątecznych pierników należy wykonać kilka dni przed świętami. Do tego czasu warto je przechowywać w szczelnym pojemniku i odłożyć w trudno dostępne miejsce, ponieważ ich smak jest bardzo kuszący. W naszym domu nie mogą leżeć na widoku, ponieważ dziwnym trafem robi się ich coraz mniej 😀
W naszym domu za pieczenie świątecznych pierników zabieramy się już w listopadzie, zazwyczaj w połowie miesiąca. Samo ich przygotowywanie wprowadza mnóstwo świątecznego i rodzinnego klimatu. Wspólne pieczenie pierniczków to super zabawa nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Czas spędzony podczas przygotowywania świątecznych pierników jest niedopisania.
W tym wpisie przygotowałam dla Was mój ulubiony przepis na świąteczne pierniki, z którego korzystam już od lat. Warto mieć w swojej książce kucharskiej sprawdzony przepis na domowe pierniki, ponieważ to obowiązkowy wypiek na święta. Jeśli raz skorzystacie z mojego przepisu, z pewnością będziecie do niego wracać co roku. Pierniczki są naprawdę przepyszne.
Jeśli są to Wasze pierwsze świąteczne pierniki, nie martwcie się! Przepis nie jest skomplikowany. Z pewnością każdy z Was sobie z nim poradzi. Pierniczki zawsze wychodzą smaczne!
Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na pyszne pierniki na święta, które powinny zagościć w każdym domu.
PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE PIERNIKI
Pierniki Świąteczne Składniki:
*ok. 40 sztuk
- 320 g mąki pszennej typu 450
- 2 łyżki miodu
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 20 g przyprawy piernikowej
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- około 1/4 szklanki ciepłego mleka
Pierniki Świąteczne Przygotowanie:
- Mąkę przesiać, wlać rozpuszczony miód, cukier, sodę i przyprawę, następnie masło i jajko.
- Dolewając stopniowo mleko zagniatać ręką ciasto.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubości ok. 0,5 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( grzanie góra i dół) przez 12 minut.