Sałatka „De Beściak”
Każda okazja jest dobra na przygotowanie nowej sałatki. Nie ważne, czy jest to jakaś specjalna okazja, jak urodziny, imieniny czy święta, czy też zwykłe spotkanie w gronie znajomych.
Tym razem w naszym domu zagościła warstwowa sałatka „De Beściak”. Składa się z kilku prostych składników, które zakupicie w każdym sklepie. A jest to szynka z wędzonego kurczaka, ananas, seler konserwowy, por, kukurydza, jajek oraz sos. Wszystkie to składniki ułożone warstwowo w szklanej misce, wyglądają bardzo ciekawie, a sama sałatka smakuje świetnie. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię serwować sałatki w warstwowej formie. Wydaje mi się, że w taki wydaniu prezentują się dużo lepiej.
Sałatka “De Beściak”, którą zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie, idealnie sprawdzi się na każdą nadarzającą się okazję. Nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek wygląda bardzo ładnie, dzięki czemu stanowi piękną dekorację stołu.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ “DE BEŚCIAK”
Składniki
- 300 g szynki z wędzonego kurczaka
- 1 por
- 5 jajek
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka kukurydzy
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz
- sól
- pęczek szczypiorku
Wykonanie
- Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupki. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Ananasa odsączmy z soku i kroimy w kostkę.
- Pora kroimy w półkrążki.
- Selera konserwowego oraz kukurydze odsączamy z zalewy.
- Szynkę kroimy w kosteczkę.
- Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Sałatkę układamy warstwowo: szynka, ananas, seler, por, kukurydza, sos, jajka. Wierzch sałatki dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.