Szarlotka z 3 składników

Szarlotka z 3 składników


Domowa szarlotka

Szarlotka to ciasto, które chyba każdy uwielbia. Piecze się je szczególnie jesienią, kiedy w naszym kraju mamy sezon na jabłka. Chociaż przepisów na szarlotkę jest mnóstwo i każdy robi ją nieco inaczej, jestem pewna, że każda smakuje równie dobrze. Uważam, że każda szarlotka jest pyszna.

Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na domową szarlotkę, między innymi:

Szarlotka z 3 składników

Tym razem poszłam na łatwiznę i w moim domu zagościła szarlotka z 3 składników. Miałam straszną ochotę na szarlotkę, a w domu było ciasto francuskie i kilka jabłek. Z tych składników powstała pyszna szarlotka z połówkami jabłek i cynamonem, która smakuje naprawdę rewelacyjnie. Zrobiłam ją w dosłownie 10 minut, ponieważ wystarczyło obrać i oczyścić jabłka a następne wyłożyć je na płat ciasta francuskiego. Najgorszy był czas oczekiwania, aż całość się upiecze, ponieważ wydobywający się zapach z piekarnika wywoływał ślinotok.

Szarlotka z 3 składników to idealny pomysł na szybkie ciasto z jabłkami, które musicie wypróbować. Nie ma opcji, że coś nie wyjdzie, ponieważ przygotowana jest z gotowego ciasta francuskiego i jabłek. Samą szarlotkę piekłam w nieco niższej temperaturze niż tradycyjne przekąski z ciasta francuskiego. Dodatkowo wydłużyłam czas pieczenia, ze względu na to, by jabłka odpowiednio zmiękły.

Zapraszam wszystkich miłośników szybkich wypieków na pyszną i ekspresową szarlotkę z 3 składników. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem cukru pudru.

PRZEPIS NA SZARLOTKĘ Z 3 SKŁADNIKÓW



Składniki

  • 3 jabłka
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • cynamon

Wykonanie

  • Jabłka obieramy ze skórki. Następnie kroimy na połówki. Z każdej części wydrążamy środek. 
  • Płat ciasta francuskiego przekrawamy na dwie równie części. Jedną z nich wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. 
  • Na cieście francuskim układamy połówki jabłek, w dwóch rzędach, okrągłą częścią do góry. 
  • Wierzch jabłek posypujemy cynamonem. Całość przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego, zlepiając boki. 
  • Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut, grzanie góra-dól. 


Szarlotka z 3 składników przepis
Szybka szarlotka
Szybka szarlotka z ciasta francuskiego
Szarlotka z połówek jabłek


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *