Dzisiaj mam dla Was coś specjalnego! Coś niezwykłego o oryginalnym smaku i cudownym wyglądzie. A jest to pyszna sałatka kanapkowa, która ostatnio zagościła na naszym stole. Wygląda bardzo okazale i pięknie się prezentuje. Na dodatek świetnie smakuje.
Sałatka kanapkowa to świetna przekąska, którą musicie wypróbować. Może i jest nieco pracochłonna, ale warto poświęcić każdy czas na jej przygotowanie. Taka sałatka idealnie sprawdzi się na święta, szczególnie Wielkanocne, ponieważ dekoracja z jajek idealnie pasuje do tych świąt. Możemy także przygotować ją na inną okazję w formie przekąski. Sałatkę wystarczy pokroić na małe kawałeczki i wyłożyć na talerz.
Poniżej opisałam Wam cały etap przygotowania tej kanapkowej sałatki. Starałam się dokładnie opisać każdy z etapów, by łatwo było Wam ją odwzorować. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
SAŁATKA KANAPKOWA – PRZEPIS
CIASTO SZPINAKOWE
Składniki
- 350 g mrożonego szpinaku
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
- czosnek granulowany
Wykonanie
- Szpinak poddusić na patelni, tak by nadmiar wody odparował. Przyprawić pieprzem, solą, czosnkiem. Odstawić do ostygnięcia.
- Białka jaj ubić na pianę ze szczyptą soli. Do białek dodać żółtko, mąkę, wymieszać.
- Szpinak dodać do ubitych jaj. Całość delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do blachy (24x24cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Ciasto przekroić na pół.
WARSTWA I
Składniki
- 300 g szynki drobiowej
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 papryka czerwona marynowana (ze słoiczka)
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
Wykonanie
- Szynkę i paprykę pokroić drobno w kosteczkę. Dodać musztardę, majonez, jogurt. Całość wymieszać.
- Gotową masę wyłożyć na jeden blat ciasta szpinakowego.
WARSTWA II
Składniki
- 6 kromek chleba tostowego
- 300 g sera żółtego
- 5 ogórków konserwowych
- 2 łyżki majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
Wykonanie
- Chleb tostowy wyłożyć na warstwę pierwszą.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Ogórki pokroić w drobną kosteczkę.
- Wszystkie składniki wymieszać i umieścić na chlebie tostowym. Całość przykryć drugą częścią ciasta szpinakowego.
Warstwa III
Składniki
- 500 g pieczarek
- mały „serek do chleba” ze szczypiorkiem
- 1 łyżka majonezu
Wykonanie
- Pieczarki pokroić w paseczki. Poddusić na łyżce masła. Przyprawić pieprzem i solą. Odstawić do ostygnięcia.
- Pieczarki wymieszać z majonezem i serkiem. Warstwę pieczarkową rozsmarować na cieście szpinakowym
Warstwa IV
Składniki
- 5 jajek
- szczypiorek
Wykonanie
- Jajka ugotować na twardo. Pozostawić do ostygnięcia. Pokroić w plasterki.
- Szczypiorek pokroić drobno, posypać po wierzchu naszej sałatki.
- Wierzch sałatki udekorować pokrojonymi jajkami. Sałatkę wstawić do lodówki na kilka godzin.