Sałatka kanapkowa

Dzisiaj mam dla Was coś specjalnego! Coś niezwykłego o oryginalnym smaku i cudownym wyglądzie. A jest to pyszna sałatka kanapkowa, która ostatnio zagościła na naszym stole. Wygląda bardzo okazale i pięknie się prezentuje. Na dodatek świetnie smakuje.



Sałatka kanapkowa to świetna przekąska, którą musicie wypróbować. Może i jest nieco pracochłonna, ale warto poświęcić każdy czas na jej przygotowanie. Taka sałatka idealnie sprawdzi się na święta, szczególnie Wielkanocne, ponieważ dekoracja z jajek idealnie pasuje do tych świąt. Możemy także przygotować ją na inną okazję w formie przekąski. Sałatkę wystarczy pokroić na małe kawałeczki i wyłożyć na talerz.

Poniżej opisałam Wam cały etap przygotowania tej kanapkowej sałatki. Starałam się dokładnie opisać każdy z etapów, by łatwo było Wam ją odwzorować. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

SAŁATKA KANAPKOWA – PRZEPIS

CIASTO SZPINAKOWE

Składniki

  • 350 g mrożonego szpinaku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pieprz
  • sól
  • czosnek granulowany

Wykonanie

  • Szpinak poddusić na patelni, tak by nadmiar wody odparował. Przyprawić pieprzem, solą, czosnkiem. Odstawić do ostygnięcia.
  • Białka jaj ubić na pianę ze szczyptą soli. Do białek dodać żółtko, mąkę, wymieszać.
  • Szpinak dodać do ubitych jaj. Całość delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do blachy (24x24cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Ciasto przekroić na pół.

WARSTWA I

Składniki

  • 300 g szynki drobiowej
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 papryka czerwona marynowana (ze słoiczka)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego

Wykonanie

  • Szynkę i paprykę pokroić drobno w kosteczkę. Dodać musztardę, majonez, jogurt. Całość wymieszać.
  • Gotową masę wyłożyć na jeden blat ciasta szpinakowego.


WARSTWA II

Składniki

  • 6 kromek chleba tostowego
  • 300 g sera żółtego
  • 5 ogórków konserwowych
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego

Wykonanie

  • Chleb tostowy wyłożyć na warstwę pierwszą.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Ogórki pokroić w drobną kosteczkę.
  • Wszystkie składniki wymieszać i umieścić na chlebie tostowym. Całość przykryć drugą częścią ciasta szpinakowego.

Warstwa III

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • mały „serek do chleba” ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka majonezu

Wykonanie

  • Pieczarki pokroić w paseczki. Poddusić na łyżce masła. Przyprawić pieprzem i solą. Odstawić do ostygnięcia.
  • Pieczarki wymieszać z majonezem i serkiem. Warstwę pieczarkową rozsmarować na cieście szpinakowym

Warstwa IV

Składniki

  • 5 jajek
  • szczypiorek

Wykonanie

  • Jajka ugotować na twardo. Pozostawić do ostygnięcia. Pokroić w plasterki.
  • Szczypiorek pokroić drobno, posypać po wierzchu naszej sałatki.
  • Wierzch sałatki udekorować pokrojonymi jajkami. Sałatkę wstawić do lodówki na kilka godzin.











Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.