Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię rzodkiewkę. Szczególnie taką ze swojego ogródka. Wiadomo, na nią trzeba jeszcze poczekać, a na razie trzeba zadowolić się tą ze sklepu. Z dodatkiem rzodkiewki można przygotować wiele smakołyków. Biały ser z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku, czy pyszną sałatkę rzodkiewkową, którą zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie.
Do przygotowania sałatki potrzeba kilku prostych składników, które idealnie do siebie pasują. Bardzo lubię połączenie jajka rzodkiewki i świeżego ogórka, takie składniki znajdują się w tej sałatce. Dodatkowo jest w niej jeszcze makaron i szynka. Dodatkowo sałatka wzbogacona jest o nutkę czosnku, który dodaje się do sosu.
Sałatkę rzodkiewkową można przygotować w bardzo krótkim czasie. Będzie idealnym wyborem na śniadanie, kolację, czy posiłek do pracy. Sprawdzi się również na rodzinne spotkania czy wizytę znajomych. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem, jestem pewna, że sałatka Wam posmakuje.
SAŁATKA RZODKIEWKOWA – PRZEPIS
Liczba porcji: 3+ | Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 150 g makaronu
- 300 g szynki
- duży pęczek rzodkiewek
- 4 jajka
- 1 ogórek świeży
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kosteczkę.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Szynkę oraz ogórka kroimy w kosteczkę, rzodkiewkę w półplasterki.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przygotowany sos, mieszamy.