Ciasto Paryżanka

Ciasto Paryżanka

Ciasto Paryżanka to bardzo delikatny i lekki deser, który wręcz rozpływa się w ustach. Łączy w sobie mnóstwo ciekawych smaków a w dodatku jest bez pieczenia. 



Ten elegancki i ciekawy wypiek przygotowany jest na bazie słonych krakersów, które idealnie komponują się z dżemem porzeczkowym, masą krówkową oraz pozostałymi warstwami ciasta. Deser ten z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości, a także tym którzy lubią lekkie i delikatne ciasta.

Ciasto Paryżanka jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego też gorąco zachęcam Was do przygotowania go w swoim domu. Poniżej wszystko dokładnie opisałam, a także przygotowałam dla Was video instrukcję, którą znajdziecie na końcu wpisu. Zapraszam wszystkich do zapoznania się z przepisem. 

CIASTO PARYŻANKA – PRZEPIS


Liczba porcji: forma 24×24 cm | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

KREM BUDYNIOWY

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 50 g wiórek kokosowych

MASA ŚMIETANKOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 galaretka o smaku poziomkowym
  • 150 ml wody

DODATKOWO

  • ok. 60 krakersów
  • 2/3 puszki masy krówkowej
  • 2/3 słoika dżemu porzeczkowego
  • 2 garści migdałów


Wykonanie

  • 300 ml mleka przelewamy do garnka, dodajemy 4 łyżki cukru i zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Do gotującego się mleka, wlewamy przygotowaną mieszankę i energicznie mieszamy do uzyskania gęstego budyniu. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
  • W międzyczasie galaretkę poziomkową rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie, ciągle ucierając, stopniowo dodajemy budyń. Pod koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy do połączenia składników.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 wyścielamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie układamy warstwę słonych krakersów i wykładamy na nie przygotowaną masę budyniową. Na wierzch układamy kolejną warstwę krakersów, którą smarujemy masą krówkową. Następnie układamy trzecią warstwę krakersów, na którą wykładamy dżem porzeczkowy.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec wlewamy przestygniętą, ale ciągle płynną galaretkę. Mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na ciasto.
  • Wierzch ciasta dekorujemy prażonymi migdałami. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.


Ciasto Paryżanka przepis
Przepis na ciasto Paryżanka
Przepis na ciasto Paryżanka
Przepis na ciasto Paryżanka


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

14 − 2 =