Sos słodko-kwaśny do słoików na zimę

Domowy sos słodko-kwaśny to kolejna propozycja na zimowe przetwory. Wystarczy kilka składników i odrobinę chęci, by przygotować go w swoim domu.



Sos słodko-kwaśny jest bardzo prosty w przygotowaniu, esencjonalny i aromatyczny. Można go wykorzystać do wielu dań mięsnych, makaronów czy ryżu. Jak sama nazwa mówi, jego smak jest słodko-kwaśny, bardzo lubię takie połączenia smakowe, a Wy?

Poniżej w kilku krokach opisałam jak przygotować domowy sos słodko-kwaśny do słoików na zimę. Tak przygotowany sos długo postoi, a my będziemy mogli się cieszyć jego smakiem przez długi czas. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA DOMOWY SOS SŁODKO-KWAŚNY

Składniki

  • 4 kg pomidorów
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 kg cebuli
  • 4 marchewki
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżka pieprzu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki chilli


Wykonanie

  • Pomidory myjemy, sparzamy, a następnie obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do momentu, aż powstanie z nich papka.
  • Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę/paseczki, cebulę obieramy i również kroimy w kostkę.
  • Kukurydzę oraz ananasa odsączamy z zalewy. Sos z ananasa odstawiamy na później, a samego ananasa kroimy w kosteczkę.
  • Rozgotowane pomidory blendujemy na mus, dorzucamy do nich paprykę oraz cebulę i całość gotujemy 20 minut. Po upływie czasu dodajemy ananasa i kukurydze. Wsypujemy również cukier, curry, pieprz, paprykę słodką, sól, czosnek granulowany, chilli oraz wlewamy ocet. Całość gotujemy do miękkości warzyw.
  • Sos z ananasa mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do sosu. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut, ciągle mieszając, by sos nie przywarł do dna garnka. Po upływie czasu gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Następnie odstawiamy do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

10 + 19 =