Dzisiaj mam dla was pomysł na pyszne danie obiadowe – schab duszony z pieczarkami. Pyszne kawałki kruchego schabu z pieczarkami, porem i wspaniałym sosem zaprawionym śmietanką. Niebo w gębie!
Przepis na schab duszony z pieczarkami nie jest skomplikowany w przygotowaniu i nie zawiera żadnych trudno dostępnych składników. To danie przyrządza się bardzo łatwo, a efekt jest naprawdę zaskakujący i przede wszystkim niezwykle smaczny. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, lub chcecie zaskoczyć domowników czymś nowym i pysznym, to schab duszony z pieczarkami będzie idealnym wyborem. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
SCHAB DUSZONY Z PIECZARKAMI PRZEPIS
Składniki
- 500 g schabu bez kości
- 250 g pieczarek
- 1/2 pora
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml bulionu
- liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 100 ml mleka
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- tymianek
- słodka papryka
Przygotowanie
- Schab oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i słodką papryką z obu stron.
- Usmażyć na patelni do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Na osobną patelnię wrzucić pokrojone pieczarki i pora. Podsmażyć kilka minut, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Podsmażone mięso przełożyć na patelnię z pieczarkami i porem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i całość zalać bulionem. Zawartość dusić przez minimum godzinę pod przykryciem na małym ogniu.
- Mleko połączyć ze słodką śmietanką i dwoma łyżeczkami mąki ziemniaczanej. Przelać na patelnię z mięsem. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką. Całość mieszać do zgęstnienia sosu.
- Tak przygotowany schab duszony z pieczarkami można podać z ziemniakami, z ryżem albo z kaszą.
Poniżej mam dla Was dodatkowo krótki filmik, w którym pokazuje jak krok po kroku przygotować to pyszne danie jakim jest schab duszony z pieczarkami.
Dziękuję bardzo za przepis.
Mięso smakuje wyśmienicie- a sos robi się szybko i jest przesmaczny 🙂
Będę tu stale zaglądać, miłego dnia!
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂