Sałatka Wiosenna



Bardzo kolorowa i niezwykle wiosenna sałatka z dodatkiem jajek to moja propozycja na pyszną sałatkę w świeżym i wiosennym wydaniu. Idealna na każdą okazję, a szczególnie na święta Wielkanocne.

Powiem szczerze, że nie wyobrażam sobie kuchni bez jajek. To z nich przygotowujemy różnego rodzaju wypieki, pasty i oczywiście sałatki. Wiosenna sałatka z jajkiem to świetna propozycja na smaczny, lekki, a jednocześnie syty posiłek. Jeśli masz w lodówce takie składniki jak jajka, ser, szynkę i rzodkiewkę, koniecznie przygotuj tę sałatkę. Ta bardzo kolorowa i świeża sałatka wiosenna wygląda tak cudownie, że aż prosi się o to, aby ją zjeść.

Sałatka wiosenna, dzięki kolorowym warstwom pięknie prezentuje się na stole, dlatego będzie idealną opcją na święta Wielkanocne. Jestem pewna, że posmakuje Waszym gościom, ponieważ jest naprawdę smaczna.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na domową sałatkę wiosenną z dodatkiem świeżej i pachnącej rzodkiewki, szczypiorku, gotowanych jajek, sera żółtego i szynki. Całość wypełnia cudowny sos śmietanowo-majonezowy, nadając sałatce cudownego smaku.

PRZEPIS NA SAŁATKĘ WIOSENNĄ



  • 300 g szynki z wędzonego kurczaka
  • 5 jajek
  • 200 g sera żółtego
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • mały kubek śmietany 12%
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  • Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o największych oczkach.

  • Szynkę kroimy w kosteczkę.

  • Ser żółty i umytą rzodkiewkę ścieramy na tarce.

  • Szczypiorek drobno siekamy.

  • Majonez łączymy ze śmietaną, dodając szczyptę soli i pieprzu.

  • Sałatkę układamy warstwowo: szynka, jajka, sos, szczypiorek, ser, rzodkiewka.




1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *