Przepis na bardzo delikatny i mięciutki schab w kremowym sosie z kurek. Danie, które z pewnością zachwyci was i waszą rodzinę.
Schab w sosie kurkowym to świetny pomysł na pyszny obiad. Soczyste, rozpływające się w ustach mięso oraz rewelacyjny sos kurkowy, który nadaje wyjątkowego smaku całej potrawie. Schab w sosie kurkowym możemy podać z ziemniakami, frytkami, kaszą, kluskami śląskimi czy kopytkami. Możliwości jest dużo! Do tego ulubiona surówka i mamy fantastyczny obiad.
SCHAB W SOSIE KURKOWYM PRZEPIS
Składniki
- 700 g schabu bez kości
- 200 g kurek
- 1 cebula
- 250 ml bulionu
- 100 g śmietany 30%
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- pietruszka do dekoracji
Przygotowanie
1. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Następnie dodajemy do niej bardzo dokładnie oczyszczone kurki. Smażymy kilka minut, cały czas mieszając.
2. Schab myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w plastry.
3. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą oraz pieprzem.
4. Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i obsmażamy na nim plastry schabu z obu stron na rumiano.
5. Następnie na patelnię z mięsem przekładamy podsmażoną cebulę z kurkami i wszystko zalewamy bulionem. Całość dusimy ok. 40 minut, aż schab będzie miękki.
6. Po tym czasie zdejmujemy schab z patelni i wlewamy śmietankę. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Schab wkładamy do sosu.
7. Danie dekorujemy posiekaną pietruszką.