Na pewno zauważyliście, że jestem wielką fanką serników. Bardzo lubię je przygotowywać w różnych wersjach. Na blogu znajdziecie wiele różnorodnych przepisów na serniki, takie jak na przykład:
Tym razem postanowiłam przygotować sernik japoński. Jego cechą charakterystyczną jest delikatna struktura. Serniczek jest bardzo lekki i puszysty, niczym chmurka.
Przepisy na sernik japoński oczywiście nieco się od siebie różnią, ponieważ każdy robi go po swojemu. Wspólną cechą tego wypieku jest to, że w kąpieli wolniej rozpuszcza się 3 główne składniki: ser/serek, mleko i masło, a następnie łączymy je z ubitymi na sztywno białkami. Dzięki temu sernik japoński jest bardzo puszysty i delikatny.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na pyszny sernik japoński. Na pewno Wam posmakuje.
PRZEPIS NA SERNIK JAPOŃSKI
Składniki
- 140 g cukru
- 6 jaj
- 50 g masła
- 250 g kremowego serka (u mnie philadelphia)
- 100 ml mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 60 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie
- Masło rozpuścić w rondelku. Dodać mleko, serek. Zdjąć z gazu, mieszać do momentu połączenia się składników. Pozostawić do wystygnięcia.
- Do masy dodać żółtka jaj, sok z cytryny mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszać do połączenia.
- Białka ubić, stopniowo dodawać cukier.
- Białka bardzo delikatnie połączyć z masą
- Blaszkę 20×20 lub tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem. Tortownicę z zewnątrz owinąć folią aluminiową (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).
- Do dużej blaszki nalać wrzątku, tak by wysokość wody wynosiła około 1 cm. Na blaszce delikatnie umieścić sernik.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200ºC przez 17 minut, następnie w temperaturze 135º przez 30 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Pychaaaaaa