Sernik Japoński



Na pewno zauważyliście, że jestem wielką fanką serników. Bardzo lubię je przygotowywać w różnych wersjach. Na blogu znajdziecie wiele różnorodnych przepisów na serniki, takie jak na przykład:

Tym razem postanowiłam przygotować sernik japoński. Jego cechą charakterystyczną jest delikatna struktura. Serniczek jest bardzo lekki i puszysty, niczym chmurka.

Przepisy na sernik japoński oczywiście nieco się od siebie różnią, ponieważ każdy robi go po swojemu. Wspólną cechą tego wypieku jest to, że w kąpieli wolniej rozpuszcza się 3 główne składniki: ser/serek, mleko i masło, a następnie łączymy je z ubitymi na sztywno białkami. Dzięki temu sernik japoński jest bardzo puszysty i delikatny. 

Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na pyszny sernik japoński. Na pewno Wam posmakuje. 

PRZEPIS NA SERNIK JAPOŃSKI



Składniki

  • 140 g cukru
  • 6 jaj
  • 50 g masła
  • 250 g kremowego serka (u mnie philadelphia)
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 60 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie

  • Masło rozpuścić w rondelku. Dodać mleko, serek. Zdjąć z gazu, mieszać do momentu połączenia się składników. Pozostawić do wystygnięcia.

  • Do masy dodać żółtka jaj, sok z cytryny mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszać do połączenia.

  • Białka ubić, stopniowo dodawać cukier.

  • Białka bardzo delikatnie połączyć z masą

  • Blaszkę 20×20 lub tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem. Tortownicę z zewnątrz owinąć folią aluminiową (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).

  • Do dużej blaszki nalać wrzątku, tak by wysokość wody wynosiła około 1 cm. Na blaszce delikatnie umieścić sernik.

  • Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200ºC przez 17 minut, następnie w temperaturze 135º przez 30 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.




1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.