Domowy Sernik z 15 Jaj



Sernik to wyjątkowe ciasto, uwielbiane przez Polaków. Najlepszy, domowy sernik to taki z dużą ilością jajek, bez spodu. Taki piekły nasze babcie, mamy a dzisiaj my sami. Macie ochotę na pyszny, domowy sernik?

Sernik, na który przepis znajdziecie poniżej, jest puszysty, wilgotny, a zarazem delikatny i kremowy. Jego smak wywołuje wspomnienia z czasów dzieciństwa.

Sernik możemy udekorować ulubioną polewą, co sprawia, że jest jeszcze smaczniejszy. My tym razem wybraliśmy polewę czekoladową z wiórkami kokosowymi. Brzmi apetycznie prawda? A smakuje jeszcze lepiej, sprawdźcie sami!



PRZEPIS NA DOMOWY SERNIK Z 15 JAJ

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka  
  • 1 kg twarogu (500g półtłustego i 500g tłustego) 
  • 80 g masła
  • 300 g cukru 
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 15 jajek (rozmiar M)
  • 60 g skrobi ziemniaczanej – 3 łyżki 
  • 50 g mąki pszennej – 3 łyżki 
  • budyń śmietankowy 

Przygotowanie:

  • Zmiksować miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  • Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie mąkę i budyń.


  • Ubić białka na sztywno i wymieszać delikatnie szpatułką z masą serową.
  • Masę serową wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia.  
  • Piec w nagrzanym piekarniku ok. 75 minut w temperaturze 180 stopni  (grzałka góra- dół). Na ostanie 20 minut pieczenia włączyć grzanie tylko od dołu.
  • Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa czekoladowa z wiórkami kokosowymi

Składniki:

  • szklanka mleka 
  • 200 g  czekolady mlecznej
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych 


Sposób przygotowania: 

  • Mleko gotować razem z wiórkami kokosowymi.
  • Zmniejszyć gaz i gotować do momentu aż wiórki wpija całe mleko.
  • Dodać czekoladę pokrojoną w kostkę i mieszać aż powstanie jednolita masa.
  • Gdy sernik ostygnie udekorować go przygotowaną polewą.


30 komentarze

    • Wygląda przepysznie. Mam pytanie: jakie wymiary musi mieć blaszka?? Boję się, że nie zmieszczę w swoje…

  1. Podczas pieczenia sernika , wkładam na spod piekarnika miske z wodą , wtedy jest równy i nie pęka ,

    • To już wedle uznania. Ja lubię uczucie grudek sera w serniku i nie mieliłam. Jeśli woli Pani bardziej jednolitą konsystencję, bez grudek można zmielić 🙂

  2. Po co tyle jak. Mój przepis to 1 kg sera w wiaderku / koniecznie Piątnica. /.2 łyżki mąki, 1 łyżka kaszy manny, 1 łyżeczka proszku, 1 budyń waniliowy, 8 jaj i niecałe 2 niecałe szklanki cukru drobnego i kostkę masła. I dalej tak samo. Piekę w 175 st gora-dol na środkowej półce 1godz20min

    • Każdy ma swój ulubiony przepis, z którego korzysta 🙂 Ja piekę sernik z 15 jaj bardzo często, ponieważ taki smakuje mojej rodzinie 🙂 Pani przepis jest również świetny.

    • Jeśli zrobię sernik z samego sera z wiaderka oprócz sera tłustego i półtłustego to żadne z reszty składników się nie zmienia czy muszę czegoś mniej dać?

    • To na twoj sernik z 2kg sera trzeba tez 16 jaj .Jaka to roznica? (po co tyle jaj) Pozdrawiam

    • Myślę, że tak samo, te zielone piekarniki przeważnie nagrzewały się do ok 180°, więc czas ten sam, a na koniec proszę przykryć folią aluminiową w zamian zmiany grzałki na dół 😉

  3. A proszę mi powiedzieć czy ten budyń mam to zrobić z mlekiem tradycyjnie czy po prostu wstlypac sam proszek?
    Jestem totalną “noga jeżeli chodzi o pieczenie A chciałabym zrobić na święta i zaskoczyć rodzinę

    • Piec w nagrzanym piekarniku ok. 75 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra- dół). Na ostanie 20 minut pieczenia włączyć grzanie tylko od dołu.
      Może Pani spróbować, ja daję tak jak w przepisie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *